Директорът на СУ-Кочан, Гълъб Чаушев: С гордост носим името на големия български поет Христо Смирненски

Всяка година по традиция нашето училище отбелязва дните на Смирненски

Уважаеми българи, скъпи жители на село Кочан, колеги, родители и ученици,

Нашето училище с гордост носи името на големия български поет и журналист - Христо Смирненски.

Той е роден в Кукуш през 1898 г. и наследява таланта да пише както по майчина, така и по бащина линия. След варварското опожаряване на Кукуш семейството му е принудено да се премести в България.

С тежък труд изкарва прехраната си и обръща поглед към социалната несправедливост, която се оказва класика в българската литература. Смирненски, наред с Ботев, Яворов, Вапцаров, Гео Милев и Дебелянов, се оказва в билото на българската поезия, като той се отличава с това, че е живял най-кратко, а е написал най-много.

Неговата зряла социална лирика е съвършена по форма и е посветена на деца –„Децата на Гаврош”. Той бичува безнравствеността на едно общество, в което децата са гладни, боси и голи, чиито копнежи остават празни и неосъществени.

В защита на социално обезправените той посвещава голяма част от творчеството си и затова той е избран за патрон на нашето училище. Смирненски е човек, който обича децата и се бори те да живеят нормален и достоен живот.

Всяка година по традиция нашето училище отбелязва дните на Смирненски и възпитаваме децата по неговия почин в състрадателност, взаимопомощ и приятелство. И се гордеем с нашите възпитаници, много от които са се реализирали подобаващо в обществения живот!

 

Гълъб Чаушев

Директор на СУ „Христо Смирненски” - с. Кочан

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK