Директорът на ДГ „Митко Палаузов“, гр. Ракитово: Честит патронен празник!

Нека се поклоним дълбоко и почетем паметта на най-малкия герой!

Уважаеми българи, скъпи съграждани, родители и колеги,

На днешната дата 8 ноември 1930 г. е роден най-малкият герой на България - патрон на нашата Детска градина - безстрашният Митко Палаузов, който се смята за непорочната невръстна жертва на Родината ни, загинал за нашата свобода.

Едва ли има българин, който да не се вълнува от трагичната съдба на това дете-герой, и ако е посетил музея, в който са съхранени неговата торбичка, с която е разнасял позиви, и остатъците от неговия малък пистолет, детското му креватче и масичката, на която си е пишел домашните.

Живял за малко в оная бедна - кирпичена къщичка, на Бакойски баир в Габрово, откъдето тръгна неговата трагична одисея.

Митко Палаузов е най-малкият член на Габровско-Севлиевския партизански отряд, станал жертва на своето време и на своите идеали, предадени от майка му Ганка и баща му Трифон. Малкият Димитър Палаузов е бил умно и любознателно дете и с патос е рецитирал стиховете на Смирненски, но съдбата го отвежда в тясната партизанската землянка, където той мъжествено понася трудностите и несгодите на зимата и глада заедно с няколко ранени партизани и с майка си.

Той  участва в своя първи бой с полицията с малкия си пистолет в ръка, но землянката е взривена и той намира смъртта си толкова невръстен заедно със своята майка Ганка Палаузова.

За него песни се пеят и легенди се разказват - за детето герой - най-малкият партизанин на България, редом с братята Васил и Сава Кокарешкови от Белица, жестоко убити.

Детското заведение, което с гордост носи неговото име вече 56 г., обучава и възпитава подрастващото поколение в родолюбие и патриотизъм и участва в проекти като „За по-добър живот” в днешно време в нашия град и „Активно приобщаване в системата на предучилищното възпитание”.

Задружният учителски екип всекидневно се стреми да възпитава своите малки възпитаници в родолюбие и към всичко хубаво и родно.

Нека се поклоним дълбоко и почетем паметта на най-малкия герой, останал светъл и незаличим пример в българската история!

 

Мария Янева

Директор на ДГ „Митко Палаузов”, гр. Ракитово

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK