Депутатите окончателно одобриха удължаване на действието на Бюджет 2021

Снимка: Infomreja.bg

Ощетените пенсионери, които през януари получиха по-ниски доходи спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари

Народното събрание прие на второ и последно четене законопроекта за прилагане на действието на бюджета за предходната 2021 г. до края на март, съобщава БНР.

Ощетените пенсионери, които през януари получиха по-ниски доходи спрямо декември ще бъдат компенсирани през февруари, решиха народните представители.

Допълнителната добавка към пенсиите ще компенсира над 1 милион възрастни хора.

През месеците януари, февруари и март всички пенсионери, които през януари са получили по-малка обща сума – пенсия плюс Covid добавка, в сравнение с декември 2021 г., ще им бъде изплатена съответната разлика.

Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, като пенсионерите ще получат и Covid добавката от 60 лв.

Добавките от пенсиите от 60 лв. и компенсациите на пенсионерите, които през януари са получили по-ниски доходи от декември, няма да бъдат обект на запор, решиха още народните представители.

Депутатите подкрепиха още и коефициентът за формиране на възнаграждението на личните асистенти да се увеличи от 1,2 на 1,4 от минималната часова работна заплата за съответната година.

Мнозинството подкрепи до 31 март да продължат да се прилагат размерите, базата и средномесечният доход по миналогодишния централен бюджет. Така минималната работна заплата за първите три месеца остава 650 лева, запазват се размерите на минималните и максималните осигурители доходи и размерите на осигурителните вноски. 

През първите три месеца на тази година министерства и агенции ще могат да поемат ангажименти за плащания и задължения, но не повече от 25% от определения през 2021 г. годишен размер, подкрепиха на второ четене депутатите.

Министерският съвет може да увеличава максималните размери на плащанията за разходи, свързани с мерки за преодоляване на последиците от Covid-19, за компенсация на високите цени на електрическата енергия и природния газ и в изпълнение на приети от Народното събрание инвестиционни проекти.

Повече от два часа управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за липсата на държавен бюджет за 2022 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn