Денков не иска да е външен министър, а да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина

Снимка: Infomreja.bg

Според него спорът е за това кой и как ще обяснява в чужбина какво се случва в България

Аз не искампоста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина. Това заяви премиерът Николай Денков относно неразбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това кой да поеме поста на външен министър след ротацията.

Той подчерта, че значението на този спор е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България.

"Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика - това са премиерът и външният министър. Това, което колегите от парламентарната група казват с основание, е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието", обясни Денков.

Преговорите между политическите лидери продължават. Започнала е и работа по изготвянето на законодателна програма до края на годината. Предстои и работа по управленска програма до края на редовния мандат, съобщава БНТ.

Денков посочи, че ПП-ДБ искат да продължи ротацията по договореното и да се види дали може да се продължи с пълен мандат.

Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата, като се надяваме, че ще се реализира, отбеляза той.

Премиерът е в Хага за среща с нидерландския си колега Марк Рюте, който обяви подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенген и заяви, че ще работи и с други държави за постигането на това.

Денков изтъкна, че е било важно подкрепата от Нидерландия да се приключи като казус след промените, които страната ни е направила в Конституцията и правосъдната система.

"Всичко това ни помогна Нидерландия да каже, че са затворили това досие. Това, което премиерът Рюте добави, е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно, и обеща да работи и с други държави за последната крачка в тази посока, включително и с Австрия", заяви премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK