Децентрализацията протича с бавни и противоречиви темпове

снимки: БГНЕС

Процесът на децентрализация протича с бавни и противоречиви темпове, показват резултатите от анализ на изпълнението на Стратегията за децентрализация и на програмата за нейното изпълнение през 2011-2012 г. Докладът беше одобрен на днешното правителствено заседание.

В него се отчита забавяне в изпълнението при мерките, свързани с прехвърлянето на приходоизточници на местните власти, както и в осъществяването на очаквани нормативни промени в областта на финансовата децентрализация. Изостават реформите на регионално равнище, свързани с дейността на областните администрации. Няма развитие и в посока децентрализация на отношенията между общини и кметства.

Като положителни стъпки са отбелязани прехвърлянето на държавна собственост на общините, на приходи от концесии, както и развитието в сферите на културата и социалните услуги.

При разработването на доклада е спазена утвърдената през април 2007 г. от Съвета по децентрализация на държавното управление Система от показатели за оценка на резултатите от изпълнението на Стратегията и програмата за децентрализация.

Структурата на доклада включва оценка и описание на изпълнението на отделните мерки от програмата, сравнения за напредъка на България в областта на децентрализацията спрямо 24 унитарни държави-членки на ЕС и представяне на показателите за изпълнение на отделните стратегически цели на програмата.

Въз основа на изводите в доклада са формулирани и конкретни препоръки за по-нататъшно развитие на процеса на децентрализация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK