Децата и учениците в община Разлог се хранят здравословно

снимки: Община Разлог

С началото на учебната година 410 ученици се изхранват от кухнята майка, намираща се в обособената сградата до ОУ „Паисий Хилендарски” в село Баня. За да бъде здравословно храненето на учениците, менюто се подготвя по специална наредба, която регламентира какво трябва да съдържа то.

Фирмата, осигуряваща готвенето за учениците от 1-ви до 4-ти клас на територията на цялата община, предлага три пъти седмично на учениците свеж плод, поне един път седмично се сервира бяла риба. Менюто е богато на зеленчуци и месо, а сготвената храна е топла и вкусна по думите на учениците. 

60 деца се хранят от млечната кухня, която е едно изключително голямо улеснение за майките, на които се дава възможност да хранят децата си всекидневно с разнообразна, здравословна и прясно сготвена храна. 799 са децата от детските ясли и детските градини, които всекидневно се изхранват от кухнята майка, позиционирана в сградата на ОДЗ „Д-р Елиза Астинова” в Разлог.

Според специалисти възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.

„През последните две години сме инвестирали средства от общинския бюджет в изграждането на млечна кухня за деца до 2-годишна възраст, кухня майка за децата до 7 години и в ремонт на кухня майка, която обслужва децата от всички учебни заведения на територията на общината. Освен трите основни кухни, в които инвестирахме, подпомогнахме училищата с по-малки бюджети да изградят разливни помещения”, каза кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев и допълни, че тази година в общината няма да има проблеми с изхранването на учениците.

Община Разлог осигурява необходимите условия за здравословно хранене на деца и ученици. Планинската община изпълнява цялостна стратегия за изхранването на децата и учениците, с която цели да се формират здравословни хранителни навици в децата от най-ранна възраст.

За качеството на храните и за спазването на всички изисквания постоянно следят  Регионалната здравна инспекция и на Агенцията по безопасност на храните.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//