Цветанов част от Инициативния комитет за 100 години от освобождението на Горна Джумая

снимки: infomreja.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов стана съучредител на Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от освобождението на Горна Джумая. Цветанов, който е председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската освободителна война, бе и сред официалните гости на тържественото събрание, препълнило снощи залата на Драматичния театър в Благоевград.

Инициативния комитет учредиха повече от 20 родолюбиви българи.  Сред тях кметът на Благоевград и основен инициатор Атанас Камбитов, градоначалниците на Банско и Кюстендил – Георги Икономов и Петър Паунов, историкът Георги Марков, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Иван Мирчев, директорът на РТВЦ – Благоевград Валери Яков, главният редактор на в. „Преса” и сп. „Тема“ Валери Запрянов, който е от Благоевград, Христо Григоров - председател на Българския червен кръст.

„Тържествата ще започнат от октомври тази година и ще продължат до май месец на следващата година. Но идеята е не просто да отбележим историческата дата, а да  оставим трайна следа в нашите деца, за да може когато се покланят пред паметта на участниците в Балканската война, да създадем онези исторически преживявания, които да бъдат част от възпитанието на младото поколение. Защото всяка една нация трябва да уважава историята си”, призова вицепремиерът Цветанов. Той увери, че с решение на Министерски съвет ще бъде определен бюджет за мащабните събития.

Официалната церемония бе открита със слово на кметът Атанас Камбитов, който изрази почитта си към хилядите загубили живота си за свободата на родината и възхищението си от подвига на апостолите на свободата. Градоначалникът е и председател на  Инициативния комитет за отразяване на 100 години от освобождението на Горна Джумая.

След словото на кмета последва кратка реч на вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът обяви, че ще се подготви проектобюджет, който ще се гласува от Министерския съвет, а честванията по повод 100 години от Балканската освободителна война ще започнат в края на 2012 г. и ще продължат до 2013 г. 

Гвоздеят на програмата бе най-новият спектакъл на Нешка Робева - „Забравени“. Зрителите се насладиха на уникална творческа симбиоза между традиционно българско танцово изкуство и революционерска проза.

За да затвърдят невероятното преживяване, на сцената се появиха ансамбъл „Пирин“, който докоснаха гостите с автентичното си фолклорно шоу, поднесено в унисон с патриотичната атмосфера.

В самия край на церемонията звуча „Многая лета“ от Църковния хор към Богословски факултет на Софийски университет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK