Човек с голямо сърце и голям талант

Снимка: Личен архив

Обаянието на народната певица Ирина Паскалева

Тя е естествена, откровена, дружелюбна и талантлива! Ирина Паскалева – народната певица, която еднакво добре се справя и самостоятелно на сцената, и като хористка в Ансамбъла за народни песни и танци в Гоце Делчев. Умело прехвърля опита от едното поприще в другото и обратно, от което и двете се обогатяват.

 За Ансамбъла Ирина   говори винаги с възторг – за приятелствата, каквито  другаде  няма, за това, че там материалното отсъства и остава само любовта към фолклора…

При нея има и друго успешно съчетание – между изявите на сцената и професията  на педагог. Работата и е трудна - децата, с които се занимава, имат специални потребности, но тя държи на нея, защото малчуганите посвоему я награждават за любовта, с която ги дарява.

Много  е привързана и към колегите си. Почти винаги пее с оркестър „Щуро маке“. Казва, че  с тези музиканти се разбира без  думи, защото стремежът на всички е винаги да отговарят на очакванията на публиката. Случва се да свирят и пеят по 5 часа без прекъсване и е естествено да разчитат един на друг! Затова, ако не е с правилните хора, тя отказва участия.

Колкото и дълго да е на сцената, Ирина Паскалева не пее на плейбек. „Не може да се лъжат хората! Каква е тая бутафория!“ – възкликва тя.

Друго, към което е особено взискателна, е сценичното облекло. Възмущава се, когато изпълняват например македонска песен с шопска носия! Нейната носия е автентична. Престилката е от баба и по бащина линия. А дантелата на ризата си сама е изплела. Сама е довършила и бродерията, като е използвала  започнатия мотив. А как вещо тълкува символиката на цветовете и формите!

„Това е трудът на нашите майки и баби и трябва да го уважаваме. Носиите са създадени да се носят, а не да събират прах, закачени на някой пирон в механа! Шевиците просто разказват и  е нужно да ограмотяваме хората, за да разбират техния език“ – казва Ирина.

Темата за народното творчество и е любима. Според нея в нашия фолклор има някаква особена сила, и не само в музиката, а и в останалото творчество, в скоропоговорките например. Целият ни фолклор е уникален.

Ирина е особено чувствителна към темата за родното. Патриотичното и чувство се бунтува срещу гурбетчийството, заради което много деца растат без родители. Имайки възможност да пътува извън граница, тя сравнява нашата природа с чуждата и е категорична : „Нашето си е най-хубаво!“

С желание Ирина Паскалева разучава стари песни на именити  изпълнители. Наскоро записа „Заспало моме край море“ от репертоара на Любка Рондова. Изпълнява и много авторски песни. Напоследък предпочита да инвестира в записи на отделни песни и клипове към тях, а не в албуми.

„Имам песни за два албума, но не искам да търся спонсори. Пускам песните в TV „Родина“. През миналата година гостувах на предаването „ Моя сватба“ на Balkan MUSIC  TV в Скопие. Там направих три песни – две самостоятелни и една с Кирил Костов. Впечатленията от пребиваването ми са отлични. Всички бяха много гостоприемни и приятелски настроени“ – спомня си певицата.

Ирина Паскалева е известна и с любовта си към Пирин планина, „моята планина“, както я нарича. Активна туристка, през миналото лято тя отново е обикаляла из Пирин. Направила е и фотосесия. Много е благодарна на учителя и фотограф Васил Танев, дошъл специално от  Чирпан и не се поколебал два дена да обикаля с тежката си снимачна техника из стръмните планински пътеки. Резултатът от труда му е впечатляващ!

Известна е и с любовта си към животните. Вече 10 години помага на бездомни животни. Домашното и куче Лиско  също някога е било изхвърлено.

Такава е Ирина Паскалева – човек с голямо сърце и с голям талант!

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK