Центърът за практическо обучение ще бъде създаден към Института по земеделие

снимки: infomreja.bg

Регионаленият координационен център за практическо обучение на студенти в Кюстендил ще бъде създаден към Института по земеделие. Това стана ясно по време на първото заседание на експертната работна група, която отговаря за изграждането на звеното.

За целта трябва да бъдат направени промени в правилника за дейността на института, които най-късно до 27 декември тази година да бъдат одобрени от Стопанската академия към Министерството на земеделието.

„След като бъде променен статутът, центърът за практическо обучение може да кандидатства по различни проекти, както и за финансиране от фонд „Научни изследвания“, БАН и земеделското ведомство“, обясни директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов.

В работната среща взеха участие заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, областният управител Иван Каракашки, заместник-кметът Виктор Янев, експерти от министерството на образованието, просветното ведомство и представители на висшите учебни заведения, подписали меморандум за създаването на новото учебно звено в Кюстендил.

„Интегрираното обучение на студенти е нова форма и ще срещнем доста трудности, но важното е, че първата стъпка вече е направена“, заяви Мая Манолова.

По думите й за първи път в бюджета през 2014 г. се обособяват фондове, по които различни бенефициенти ще могат да кандидатстват с проекти. „Единият фонд е за регионално развитие в размер на 500 млн.лв., по който Община Кюстендил вече готви своите проекти“, посочи Манолова.

Тя допълни, че възможности за финансиране на звеното за практическо обучение в Кюстендил ще има и от перо образование, в което са заложени 100 млн. лв.

Администрацията на регионалния център за практическа подготовка на студенти ще бъде ситуирана в базата на Института по земеделие. За занятия и общежития ще бъдат ползвани гимназията по селско стопанство и закрития техникум по дървообратване.

Идеята е новото звено да заработи от следващата учебна година.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//