Български емигранти в Белгия на информативна среща

снимки: Азизе Хюсеинова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

По инициативата на ’’Тюркиш Лейди’’ вчера бе организирана информативна среща между българските емигранти в Брюксел. ’’Тюркиш Лейди’’ - социално-културна асоциация, чиято основна цел е интеграция на емигрантите във всички сфери на обществото, предостави своята обширна зала за срещата. Идеята за информативната среща беше предложена от Азизе Хюсеинова, като социален преводач тя беше добре запознатa с проблемите на българските емигранти, проблеми, по-голямата част от които възникват поради липса на информация.

Белгия предлага много възможности за улесняване на начина на живот в страната, като отпускане на заем без лихва за заплащане на капарото за наемането на апартамент или еднократна помощ за преместване от нездравословни условия към по-удобно жилище, а също така участиетo на тези жилищни фондове в заплащането на наема, всеки месец по 200 евро продължение на 5 години.

Обсъдиха се семейните надбавки, статутите ОМНИО и ВИРО, здравното осигуряване, застраховка болница, кoятo пoсрeщa 100 % всички рaзхoди, възможността за хора без белгийска карта да се осигурят в здравна каса за 3 месеца като туристи, правото да се лекуват, дори да се оперират с европейска здравна карта, издадена в България и други важни въпроси.

Наред и с дискутираните теми хората споделиха и свои лични ситуации, с които са се сблъскали или се сблъскват в ежедневието си. Въпреки липсата на публичен транспорт в страната повече от 5 дена пoради смъртоносен инцидент с служител на обществения транспорт в Брюксел, броя тна присъстващите надвишаваше 22 души.

Сред присъстващите беше и Бисер Алеков - полиглот български гражданин, който от години работи в белгийската асоциация ’’Фоайе’’ имаща за мисиятa етно-културнитe малцинства дa участват пълноценно в обществото. Участниците в срещата предложиха да се организират още много такива ползотворни събирания и завършиха вечерта със снимки за спомен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//