България осигурява 60 000 евро за програмата на ОИСР за Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Точката бе включена като извънредна в дневния ред на парламента

България ще осигури 60 000 евро за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна. Това реши на първо четене Народното събрание. Точката бе включена като извънредна в дневния ред на парламента за днес и бе приета на първо четене. 121 депутати гласуваха "за", "против" бяха 42-ма, 4-ма се въздържаха, пише БНР. 

Програмата на ОИСР за Украйна има за цел да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи по пътя й към членство в Европейския съюз и ОИСР, както и усилията за възстановяване и развитие на страната в съответствие с нейните национални приоритети.

"България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за нейната европейска перспектива", се казва в мотивите към законопроекта.

Включването на България към програмата чрез предоставянето на доброволен финансов принос ще бъде допълнително потвърждаване на ангажимента на страната ни към подпомагане на възстановяването и икономическото развитие на Украйна.

В хода на дебатите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира:

"Миналата година, не, а по-миналата година тогавашния министър-председател Кирил Петков имаше едно свое предложение - да дарява от заплатата си или една част от заплатата си за Украйна. Ако смята това предложение, свое, все още за актуално, нека да даде личен пример. Нека да се съберат тук управляващата тройна коалиция ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, да съберат пари от джобовете си. Като толкова много искат да хранят бедна Украйна, нека да я хранят те, да не я хранят българските данъкоплатци".

Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС уточни:

"Тези средства, както е посочено, са предвидени в Закона за държавния бюджет от текущи капиталови трансфери за официални помощи за развитие и хуманитарна помощ".

Явор Божанков от ПП-ДБ реагира:

"Безвъзмездната помощ към Украйна е израз на европейска солидарност, е израз на цивилизационния избор на България, но тя е нищожна спрямо това, което нашата държава получава възмездно".

Кристиан Вигенин от БСП попита какъв ще бъде контролът за дадените средства.

"Виждате, че от нашата парламентарна група има така определена доза скептицизъм. Този проект е внесен, още септември миналата година е гледан, едва сега стига до пленарна зала. Очевидно, не е чак толкова спешен, а всичко останало, включително възстановяването, за което се говори тук - националният план за развитие и възстановяване на Украйна - всичко това може да се случи, когато бъде договорен мир, а на този етап не сме стигнали".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK