БСП отново поиска вето върху целия Изборен кодекс

Снимка: БГНЕС

Приетият Изборен кодекс (ИК) е скандален по отношение на третирането на българските граждани. Това каза БСП депутатът Валери Жаблянов по време на дебатите в пленарна зала за ветото на президента върху чл. 14 от Изборния кодекс, цитиран от News.bg.

Това се вето се оказа ключово за управлението, след като от Патриотичния фронт са категорични, че ако ветото мине, те напускат управлението.

Жаблянов заяви още, че въвеждането на задължителното гласуване е „скандален акт”. Той разкритикува и правилника на Народното събрание, който не се съобразява с текстовете на Конституцията и изрично посочи, че трябва да бъде върнат целият текст на Изборния кодекс, а не само член 14 от него.

По отношение на задължителното гласуване, което според Жаблянов също е „противоконституционно”, той констатира, че „българският парламент и мнозинството въвеждат практика, която е позната в авторитарни режими”.

Депутатът попита защо, когато се позоваваме на нарушаването на правата на гражданите, това се прави селективно. Той бе категоричен, че механизмът за разкриване на секции не ограничава конституционните права на гражданите.

„Струва ми се пълно неразбиране от страна на президента и неговите експерти какво означава отнемане на конституционни права на гражданите”, коментира още Валери Жаблянов.

„Това не са мотиви, а политическа поза на президента”, коментира Жаблянов и добави, че те са изцяло несъстоятелни.

Той постави още един въпрос пред депутатите, като изтъкна, че практически всички български граждани сме равни, но по отношение на прилагането на тези права от огромно значение е това, къде гражданите живеят.

Според него действителният въпрос е може ли българската държава да организира изборния процес извън своята територия и посочи, че според досегашната организация е явно, че държавата няма такава възможност.

„Ветото на президента е несъстоятелно”, коментира в заключение Жаблянов.

 

КОМЕНТАРИ

abv15:09 - 18.05.2016
И комунягите са за този изборен кодекс който го внесе некадърника Симеонов. Заради ДПС и хората които гласуват в Р Турция, останалите Българи по света няма да могат да гласуват и ще бъдат дискриминирани.Кой вече от чужбина ще се прибере в България бе мекерета крадливи,като никой не мисли за обикновените хора мислите само колко може да откраднете докато сте на власт.Който е глупак нека отново да гласува за Мутрите-ГЕРБ,лъжливите Реформатори,лъже -патриотите ПФ и нещастниците от Атака.Алеко го каза преди 100 г." и тия и ония всички са маскари"
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK