Борисов: Нито веднъж не е поставян въпросът за моя имунитет

Снимка: БГНЕС

Трети мандат не виждам как ще стане, отсече лидерът на ГЕРБ

“Ние тръгнахме от това да направим няколко важни неща в рамките на този парламент, без коалиции и уговорки, и през цялото време така сме водили разговори и нито веднъж не е поставян въпроса за моя имунитет, нито ничий имунитет, това е лъжа”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференцията, на която от партията обявиха замразяване на преговорите за кабинет с ПП-ДБ.

"След като победихме два пъти по ред на изборите - и по отделно, и с машини, и с бюлетини; и след като в преговорите с ПП поехме ангажимент за машините, днес разговарях с някои от тях, ние ще предложим в НС - парламентът да вземе решение поради изключителната важност да провеждаме честни избори, защото аз така разбрах "ала-бала с президента", - да купим същите машини, които са в САЩ. Приемаме, че там е най-голямата демокрация", посочи Борисов.

"Сега трябва незабавно да се отвори темата с Бюджета, понеже сега няма мнозинство и не можахме да се разберем, освен за Правна комисия, да решим продължаващ Бюджет ли ще има, нов ли ще е, но не можем да оставим държавата в това състояние, ще е безотговорно. Вчера сутринта, преди да чуя записите, които бяха анонсирани от Петков предната вечер, не могат да ми повлияят на преговорите, още повече че той каза, че са записани от българските специални служби. Което - това е чист "Уотъргейт" - да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Само че се оказа, че не е така, и това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава", добави Борисов.

"Ако в Гранични войски не успяват да спрат тази чудовищна миграция заради липса на техника и капацитет, директорът не е виновен. Ако, обаче, имат всичката техника - да, ще се направи смяна, и всяко правителство го прави. Но ти да излезеш и да кажеш, че ще смениш директорите на 500 училища - ние започнахме вече в предишното правителство чистката в образованието и науката, да говориш, че ще сложиш партийни лидери в държавната администрация като ръководители, а тези, дето имат 37 депутати - ПП, ще дойдат нови и ще станат министри", възмути се Борисов.

"Казаха "йок, не можем с вашия мандат". Всички се убедихме, че трябва да направим правителство. Тръгнахме, от 3 месеца премиер и изобщо 3 месеца съществуване на правителството. От ДБ и до ден днешен се говори за експертно правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат, съобразихме се с тях и техния мандат, въпреки че сме победители. Нашите хора се почувстваха много обидени, аз ги убедих, че това е добре за държавата. Това са хиляди хора, които ми пишат защо унижавам партията и аз обяснявам, че това е по-добре за България, да заговорим за Еврозоната, Шенген и т.н.

Тук въпросът не е за извинението, въпросът е начинът, по който мислят, че трябва да се управлява държавата. Никой от нас не се натиска да е министър, никой не иска да бъде там”, подчерта лидерът на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

"Ние чухме всички какво щели да правят на местните избори. Сиреч, да ни ползват като параван, и с техен министър на МВР да проведат изборите. С 37 депутата ПП искат цялата власт в държавата, и абсолютно самостоятелно искат да поведат война с всички и на всички нива. Вие представяте ли си какво става с хората от държавната администрация - хубава, лоша, такава е - откъде ще намерим нова? Всички тези хора са в стрес", допълни Борисов.

Съгласихме се Асен Василев да е министър на финансите, защото ако не беше той, щеше да казва - ето, ако бях аз министър на финансите, дефицитът щеше да е 3%, проблемът е във вас. За да не даваме такава възможност, се съгласихме Асен да е там. И на срещите сега имам тежък проблем с моите колеги, обясни Борисов.

"Тук не става въпрос да се извинят на Мария, тя има репутация. Четейки, слушайки записа, партията в момента се бушува, ние отиваме честно с приоритети, ние това не го заслужаваме. С кое заслужаваме такова отношение? Това е, което сега ще се опитаме да го обясняваме на хората, които стоят зад нас и искрените намерения да има правителство. Ние гарантираме на всеки честно работещ служител: няма да допуснем политическо преследване, омаскаряване", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Трети мандат не виждам как ще стане, отсече още бившият премиер и прогнозира, че ако се стигне до него по всяка вероятност ще има нови избори. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK