Благовещение е!

Снимка: Факти.бг

Народното име на празника е Благовец

Благовещение - народното име е Благовец, на латински: Annuntiatio – възвестяване) е християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празнува се на 25 март. Този ден е утвърден от Православната църква още през 7 век. Почита се от православие, католицизъм, протестантство.

Какво се прави на Благовещение? На Благовещение се яде риба. Няма изискване каква да бъде (както на Никулден) и по какъв начин да бъде приготвена. На Благовещение – Благовец, се яде зелена храна – салати, марули, коприва, киселец, спанак, лапад, пресен лук и чесън. Зелената храна е символ на пролетта, на възраждащата се природа, на заченатия нов живот.

Има вярване, че болните хора на Благовещение могат да оздравеят. Този ден е свързан със змиите като символ на лечение, защото знаем, че змийската отрова се използва за производство на лекарства. Но за да не бъдат ухапани от змии, хората в миналото са палели големи огньове, които прескачали за здраве.

Благовещение е първият голям празник след настъпване на пролетта. Топлото време събужда мечките от зимен сън. Те излизат сред природата, отиват до реките и потоците да се изкъпят след дългото зимно спане. А старите хора вярвали, че водата след тях ставала лековита.

Вярва се, че на Благовец всички рани зарастват много бързо, а жените не трябва да шият и да плетат, да не използват куки и игли, за да не се убодат, защото това е лош знак.

Св.арх. Гавраил носи на Дева Мария благата вест, че е избрана да стане майка на Христос.

Хората смятат, че посадените дръвчета на Благовещение  раждат много по-сладки плодове от останалите.

На този ден се завръщат лястовиците и кукувиците, които носят добрата вест, че зимата вече си е отишла, а на нейно място е дошла пролетта.

Цветен символ на Благовещение кокичето. То е бяло, чисто и невинно като Дева Мария.

На този ден се почитат жените майки.

Имен ден празнуват Блага ,Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благоя, Блаже, Евангелия, Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел, Вангелина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d