Бивш щангист грабна кръста в Симитли

снимка: infomreja.bg, архив

Бивш щангист е късметлията, който успя да улови Богоявленския кръст на днешния Йордановден в Симитли. 29 смелчаци нагазиха във вода до колене в река Струма, сред които имаше и 10-12-годишни момчета. Отец Спас хвърли кръста след освещаване на водата. Тази година за първи път, по волята на местните, ритуалът по освещаване на водата се извърши край реката.

“Няма по-хубаво време от дъждовното за Йордановден”, каза отец Спас. Дъждът не уплаши нито смелчаците, които се хвърлиха в реката, нито многото жители на града, които по традиция се редят по брега на Струма.

Сред стотиците зрители на ритуала бе и народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова със сина си Рафаел. Депутатът уважи честването на Богоявление в Симитли на път за празника в Добърско. 

Късметът да извади Светия кръст тази година се падна на Александър Георгиев. Веднага щом излезе от водата с кръста в ръка, щастливецът и кметът на Симитли Апостол Апостолов поведоха мъжкото хоро край огъня на брега на Струма.

Късметлията тази година се окичи и със златен кръст със синджирче, дар от Йордан Филипов, който миналата година, за трети път, извади кръста на Йордановден.

Александър е бивш спортист, в момента е безработен. От няколко години редовно гази в студената вода за кръста на Йордановден. “В началото е студенко, после емоцията те обзема и не чувстваш студ”, сподели той. И преди три години късметът е бил с него на Йодрановден. “Тогава наистина имах хубава година”, спомни си Александър, който пожела на себе си и на всички жители на общината здрава, мирна и късметлийска година.

Час по-късно Богоявленският кръст мина през сградата на Община Симитли. Кметът Апостол Апостолов пръв целуна Божието разпятие и нарече да е здрава, мирна и благодатна годината. 24-годишният Александър Георгиев продължи неписаното правило на предшественика си Йордан Филипов - обиколката с кръста на Йордановден да започва от общинската администрация и кметския кабинет, а след това и през всяка къща.

17-годишният Крум Ташев от село Брежани се пребори за кръста във водите на река Брежанска. Футболистът на ФК “Пирин” пръв доплува до дървения кръст сред десетина смелчаци, нагазили в студената вода.

17-годишен е късметлията на Йордановден и в село Крупник. Петър Траянов, син на гастарбайтери, извади кръста в шадравана пред храма в Крупник.

В село Полето кръста извади от водите на река Брежанска 16-годишният Марио Качев. Марио е ученик в VII-мо СОУ в Благоевград.
Футболист се пребори за Богоявленския кръст във водите на река Сушичка в село Полена. За втора поредна година късметлия на Йордановден е 25-годишният Мирослав Синчуков. Той е състезател на местния футболен клуб “Ветрен” и още не е скъсал с ергенлъка. Несемеен е и късметлията, уловил Богоявленския кръст в село Черниче. Там във водите за кръста се пребори Георги Кирилов на 23 години.

За първи път и в село Градево тази година бе извършен Богоявленският ритуал, с водосвет и хвърляне на кръста в реката. От водите на Градевска река с кръста излезе 21-годишният Методи Биров.

19-годишният близнак на сестра си Ивайло Стоянов улови Богоявленския кръст в село Железница.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK