Биткойнът се търгува над 62 000 долара, доближавайки рекордния си връх от април

Снимка: виртуална валута;Bitcoin

В рамите на последните 12 месеца биткойнът поскъпна с цели 425%

Биткойнът поскъпва във вторник към нов 6-месечен връх и вече се търгува недалеч от рекордния пик, достигнат през април, тъй като търговци и анализатори предполагат, че очакваното по-късно днес листване в САЩ на борсово търгувани фондове за водещата цифрова валута могат да доведат до още по-големи инвестиционни потоци към активи в криптовалути.

Най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност поскъпва с 1,35% към 62 280 щатски долара през днешната европейска търговия, след като през азиатска търговия успя да достигне до нов 6-месечен връх малко под 63 000 долара - недалеч от рекордния ценови връх на биткойна към 64 895 долара, достигнат през април тази година.

В рамите на последните 12 месеца биткойнът поскъпна с цели 425% спрямо неговите нива около 12 000 долара към средата на октомври 2020 г.

Само в рамките на настоящия месец октомври водещата криптовалута вече поскъпна с 40% заради надеждата, че появата на борсово търгувани биткойн фондове (ETF), някои от които вече са в процес на разработка, ще позволи на милиарди долари, управлявани от пенсионни фондове и други институционални инвеститори, да се влеят в сектора на дигиталните валути.

Очаква се по-късно във вторник американският доставчик на специализирани борсово търгувани продукти ProShares да пусне на пазара Bitcoin Strategy ETF под борсовото име BITO, при условие, че американският регулатор - Комисията по ценните книжа и борсите, не възрази.

Анализаторите обаче предупреждават, че фондът няма да може да инвестира директно в биткойни, а по-скоро във фючърси, търгувани на Чикагската борса, и по този начин да не се оправдаят очакванията, че това ще има непосредствени последици върху инвестиционните потоци към бриткойни. Спекулантите обаче залагат, че стартирането на този борсово търгуван биткойн фонд е положителен сигнал за спот цените на най-популярната цифрова валута.

Според анализатори на криптовалута от Arcane Research, цените на биткойна на спор пазара могат да се повишат, ако има вливане на парични средства в Bitcoin Strategy ETF. "Това би могло да доведе до по-постоянен натиск при закупуване на биткойни фючърси, търгувани на Чикагската борса CME, което да доведе до нарастване на интереса. Това ще привлече повече пари, което ще доведе до натиск при закупуването на биткойн на спот пазара", смятат те.

Борсово търгувани криптофондове (ETF) вече стартираха тази година в Канада и Европа на фона на нарастващия интерес към цифровите активи. VanEck и Valkyrie са сред мениджърите на фондове, проявяващи интерес към листваните в САЩ ETF продукти, въпреки че вчера друга компания - Invesco се отказа от плановете си за подобни ETF фючърси.

Борсата Nasdaq одобри миналия петък листването на Bitcoin Strategy ETF на Valkyrie, докато Grayscale, най-големият дигитален валутен мениджър в света, планира да преобразува своя Grayscale Bitcoin Trust в спот биткойн ETF, съобщи бизнес телевизия CNBC.

Bitcoin Strategy ETF на ProShares (BITO) трябва да започне търговия във вторник след 75-дневния период, изтекъл в понеделник, в който Комисията по цените книжа и борсите на САЩ (SEC) можеше да изкаже своите възражения.

Междувременно в петък Нюйоркската фондова борса - където BITO ще се търгува на Arca Exchange - сертифицира одобрението за листване на този нов продукт. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za