БГ делегация участва във възпоменателни мероприятия за ромския геноцид в Полша

снимка: Маряна Борисова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Българска група от общо 26 младежи роми и нероми взеха участие в едно от най-мащабните събития по повод 2 август, провъзгласения от Европейския парламент за Европейски ден за възпоменание на ромския геноцид. Инициативата се организира ежегодно от Международна Ромска Младежка Мрежа „ТernYpe” и в нея се включиха над 400 млади хора от цял свят.

Срещата бе с надслов „ДИК И НА БИСТАР” /„Виж и Не Забравяй”/ и се състоя в Краков и Аушвиц. В периода от 30 юли до 4 август участниците се включиха активно в различни уъркшопове - семинарни работилници, в които бяха засегнати теми от непознатата история на Втората световна война, от историята на ромите по света, както и актуални проблеми, свързани и омразната реч, ксенофобията и антициганизма.

Първите дни на програмата се състояха от интерактивни семинари - срещи с оцелели, както и въведение за историята на ромския геноцид и свързването му с нарастващите междуетнически проблеми днес. На 1 август се проведе на високо равнище публична конференция в Педагогическия университет на Краков.

Участие в конференцията взеха както представители на организаторската мрежа ternYpe, сред които бе и ромския младежки активист Маряна Борисова, така и представители на Академия, Европейската комисия към ЕС, Съвета на Европа, Организация за сътрудничество и сигурност.

На 2 август всички участници посетиха концлагера в Аушвиц и ромския концлагер Биркенау, където освен че им бе разказана цялата организация на мъчения и човешко унищожаване, участниците от 20 държави почетоха паметта на загиналите роми по време на Втората световна война и тези, чиито живот бе отнет в същите лагери.

Българската делегация бе разнообразна - представители от ромски и неромски етнос – експерти, представители на НССЕИВ към Министерски съвет, Министерство на културата, неправителствени организации, ромски общностен съд „ Мешере”, доброволци, ромски и български младежки активисти.

НДИ подкрепи участието на двама представители от Клуба на млади роми завършили стаж към НС на Р. България - А. Дудинова и М. Борисова. Участието на всички останали в делегацията от България бе подкрепено от Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към МС.

Координатор на българското участие е Маряна Борисова, председател на членската ternYpe организация „Младежка мрежа за развитие”. След завръщането от посещението в Аушвиц много от участниците бяха шокирани да чуят историята на ромите от Европа по време на Втората световна война. Борисова най-силно бе впечатлена от обратната връзка на българските младежи, които през сълзи изразиха съжаление за всеобщата погрешна представа за ромите.

Петя Павлова, 19-годишна студентка в Англия, сподели, че е приятно изненадана да опознае роми, които са високо образовани, честни и доблестни и най-вече постигнали развитие в живота си, въпреки гоненията и неприемането им от мнозинството през историята, та и до днес.

По-възрастните ромски представители не позволиха да се наслагва омраза след научената скрита ромска история, но силно наставляваха младите роми да продължават да се развиват и да не позволяват да останат в маргинализирани общности, но чрез образование да променят всеобщото негативно мнение на мнозинството за ромската общност в света.

Валентин Иванов, член на ромското „Мешере” подчерта, че както българските евреи, така и българските роми, са били защитени да не бъдат взети в концлагерите. Той, обаче изрази почит към всички убити братя роми от цяла Европа и силно подчерта за пример работата на международната младежка ромска мрежа ternYpe, която от самото и начало в 2009 година винаги създава място за роми и нероми да се опознават и работят заедно за преодоляване на омразата и наложените негативни стереотипи в обществото.

Българската делегация възнамерява да продължи работа в България, като основно създава възможности за опознаване на скритата история на ромите по света и създава нови възможности за взаимодействие между млади роми и нероми.

 

снимка: Маряна Борисова

КОМЕНТАРИ

МБ22:03 - 22.08.2013
Интересно..... след статия, свързана с роми или ромски въпрос..да няма коментари.... Дали, че няма сензация, отнасяща се до стериотипите около ромската общност, или заради самата история в новината- а именно, разказване за Геноцид над ромите в европейската история?????
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//