"Безопасна Коледа" започва проверки за опасни стоки

Снимка: Infomreja.bg

Кампанията е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

За дванадесета поредна година от 1 декември Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГДНП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира традиционна национална кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2023”, която ще продължи до 20 декември 2023 г.

Целта на кампанията е осигуряване безопасността на потребителите, съобщават от ДАМТН.

Във фокуса на проверките попадат три групи продукти: детски електрически играчки; електрическите светлинни гирлянди; пиротехническите изделия от категории F1, F2, F3, Т1 и Р1.

Изброените продукти са едни от най-търсените стоки за Коледа и Нова година. При проверките вниманието на инспекторите от ГДНП ще бъде насочено към установяване наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара; видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба на продуктите.

По време на поредната Кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2023”, при наличие на несъответстващи продукти, служителите на ГДНП към ДАМТН ще издават Заповеди за спиране на тяхното разпространение.

В рамките на кампанията под същото мото през миналата 2022 година са били проверени общо 536 различни продукта в 238 търговски обекта в цялата страна. Несъответствия са били открити при 193 от тях. За откритите нарушения са били съставени 94 Акта за установяване на административни  нарушения. На търговци са били издадени заповеди за спиране продажбата на 51 продукта без СЕ маркировка. За 50 продукта с видими несъответствия са били издадени заповеди за спиране на разпространението им.

Анализът на резултатите от проведената кампания в предходната 2022 година показва, че на пазара в предпразничния период се разпространяват продукти с несъответствия от нисък ценови клас, както и с неясен произход.

Потребителите могат да се запознаят със съвети за безопасност и практически съвети при покупка на детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия ТУК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK