Без референдум в Благоевград, спестиха 350 хил. лв., кметът: Това е шарлатания!

Снимка: Infomreja.bg

„Прекратявам процедурата по свикване на референдума“, каза Тасков

Председателят на Общинския съвет в Благоевград – Радослав Тасков, обяви за невалидна подписката за свикване на референдум в Благоевград.

Въпросът, по който мнението си трябваше да дадат мнение жителите на общината, бе дали Общината да тегли кредит от 17 млн. лв. за проекта „Бачиново“, формулиран по следния начин: Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение за ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo?.

Проверката на подписите и личните данни, съответстващи на всеки подпис, показват, че от 12 075 - коректни са 8589. 3486 са обявени за невалидни. Сред тях има и 39 подписа на починали, 88 – на непълнолетни, 382 на лица без постоянен адрес.

Подробните данни сочат:

1. Брой проверени записи: 12075

2. Брой установени коректни записи: 8589

3. Общ брой некоректни записи в т.ч: 3486

3.1. Брой лица с грешни данни за ЕГН: 1413

3.2. Брой лица, които нямат постоянен адрес на територията на общ. Благоевград: 382

3.3. Брой лица с грешни и непълни имена: 1140

3.4. Брой повторени записи в списъка: 463

3.5. Общ брой лица без избирателни права в т.ч.: 88

3.5.1. Лица, които не са български граждани: 32

3.5.2. Лица, които не са навършили 18 години: 12

3.5.3. Лица с правни ограничения: 5

3.5.4. Починали лица: 39

Общият брой на лица с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на общ. Благоевград към 21.09.2022 г. е 93653.

За да се проведе референдум е трябвало 10% от тези лица да се подпишат – или коректните подписи да са 9365.

„Прекратявам процедурата по свикване на референдума“, каза Тасков. Така на Община Благоевград ще бъдат спестени приблизително минимум 350 000 лв.

Ако се състоеше референдумът, то той щеше да е безпредметен. Това е излишен лукс, защото щеше да се вземат пари от други важни пера. ОбС няма против провеждането на допитвания по важни въпроси, които да се провеждат онлайн, както стана с електронното преброяване, завърши Тасков.

Темата коментира и кметът Илко Стоянов непосредствено след пресконференцията, дадена от Тасков.

Това е една шарлатания. Хората от инициативния комитет лъгаха. Те пречат на развитието на Благоевград, а не искат да помагат. Трябва да има допитвания, които да не заблуждават хората, коментира Стоянов.

Той каза, че предложените от него 6 въпроса за развитието на Благоевград могат да бъдат включени в местните избори като гражданско допитване.

Стоянов откри огън по настоящия зам.-министър Николай Шушков, обявявайки го за човек, който също пречи на развитието на Благоевград.

„Ако същите тези хора не бяха намерили институционалната подкрепа на бившия областен управител и настоящ зам.-министър Николай Шушков, който също спря всички важни стратегически проекти за развитието на община Благоевград, спокойно можеше сега да сме в изпълнение на един стойностен проект, който щеше да завърши в следващия мандат. Всички общини – включително Кресна и Петрич, получиха средства от Фонда на устойчиви общини. Макар че Община Благоевград бе първата, която си осигури финансиране от фонда, тя не го получи. Тези шарлатани намериха подкрепа от Шушков, който работи срещу жителите на Благоевград“, допълни Стоянов.

Кметът ще подаде сигнали до прокуратурата и Комисията за защита на личните данни за проверка дали подписката се е провеждала закономерно, регистриран ли е въобще ИК като администратор на лични данни, как са събирани подписи, защо същите са събирани на нерегламентирани места, попълвани ли са декларации от жителите, има ли фалшиви подписи, взимали ли са пари хората, които събираха подписи, имало ли е непълнолетни лица, участващи в организацията и т.н.

„Всичко това доказва моята теза от самото начало – има една група хора, посветила се да пречи на Благоевград, с цел домогване до властта и икономически интереси. За съжаление на благоевградчани им се наложи да изтърпят много лъжи, поднесени от т.нар. Инициативен комитет. През цялото време те не спряха да лъжат, че този проект щял да включва застрояване на  парка, а всъщност е точно обратното. Този проект ще прекрати всички инструменти за застрояване.  Казаха се още един куп неистини. Всъщност голяма част от хората, които се подписаха за референдума, се подписаха в подкрепа на самия проект, макар че бяха лъгани. На мнение съм, че трябва да има допитвания до обществеността, но те трябва да се правят много внимателно, за да не бъдат заблуждавани гражданите и техните данни да не бъдат използвани за други цели“, коментира още кметът Стоянов.

„По-голямата част от минералната вода трябва да бъде публична собственост, а аквапаркът не трябва да се разрушава, каквато идея беше налагана от тази групичка от хора“, допълни още кметът Стоянов.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали Стоянов съзира политика и предизборна борба, криеща се под маската на референдума, Стоянов каза: Категорично. Целта им бе домогване до властта.

Как се стигна до тук?

На 29.12.2021 г. Община Благоевград обяви, че на Йордановден ще се проведе обществено обсъждане на проекта.

На 6 януари се проведе обсъждането в зала „22 септември“. По-късно се проведе и ново обсъждане – неприсъствено, чрез внасяне на писмени становища в Общината.

През май кметът внесе предложението си до ОбС за гласуване, което бе отхвърлено.

На 27 май се проведе протест пред зала „22 септември“ и по време на заседание на ОбС.

На 16 септември на извънредна сесия като извънредна точка ОбС гласува предложение на кмета за проекта и 24 съветници гласуваха „за“.

Точката бе върната от областния управител, но не бе включена в дневния ред на следващото заседание на ОбС. Така точката „отиде“ в Административния съд, където бе обжалвана от Николай Шушков.

През септември бе организирана и подписката за референдума. За месец бяха събрани 12 000 подписа.

На 26 октомври стана ясно, че Илко Стоянов е уведомил Фондът за устойчиви градове, където бе заложен проектът „Бачиново“, че отказва да сключи договор.

На 30 ноември бяха внесени от Инициативния комитет при председателя на Общински съвет подписите за референдума в структуриран електронен вид.

Процедурата предполагаше ГРАО да провери достоверността на подписите до 3 седмици, ако са валидни поне 9350, председателят на ОбС - Радослав Тасков, следва да уведоми за това кмета Илко Стоянов, а той от своя страна да свика референдума в срок до 2 месеца.

ВСИЧКО ЗА РЕФЕРЕНДУМА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK