ИК "За Благоевград:" Не е безсмислено провеждането на референдум

Отляво на дясно: Юруков, Пандурска, Топурска, Байкушев

Методи Байкушев коментира и изявлението на Стоянов

Не е безсмислено провеждането на референдум в Благоевград с въпрос дали да бъде изтеглен заем.

Това заявиха от Инициативния комитет „За Благоевград“ Александрина Пандурска, Методи Байкушев, Адриана Топурска и Радостин Юруков.

От Комитета дадоха пресконференция в отговор на пресконфернецията, дадена от кмета Стоянов в края на изминалата седмица, както и по повод внесената от тях в ОбС подписка за провеждането на референдум. Въпросът, на които ще отговорят благоевградчани, е дали да бъде изтеглен заем в размер на 17 млн. лв. от Общината, с които да се облагороди парк „Бачиново“, да се изгради паркинг и да се реновира изцяло пустеещият аквапарк.

Подписката наброява 12 000 души, а след проверката на ГРАО за автентичността им се очаква поне 9 000 реални подписи да бъдат основание пред ОбС – Благоевград, който ще реши дали да се проведе референдумът.

Според Методи Байкушев 10-12-процентно „отклонение“ в подписите е нормално и все пак числото от 9-10  хил. граждани е по-високо от общия брой гласове, които е събрал кметът повреме на предсрочните избори. Байкушев подчерта, че 24 съветници, гласували „тихомълком“ „за“ вземане на заема на сесията от 16 септември, имат общ брой гласове 7400, с които са избрани през 2019 години от гражданите, което отново е по-малко от подписалите се за питането.

Байкушев заяви, че от Комитета е направена и справка във Фонда за устойчиви градове, откъдето е видно, че срокът, в който да се реализира проектът „Баичново“, е до 2023 година, но може да бъде удължен, каза Байкушев, което съвсем не предполагало, че няма да се реализира подобен проект, както твърди Илко Стоянов.

Относно 6-е допълнителни въпроса, който представи Илко Стоянов като идея да бъдат включени в референдум, Байкушев коментира, че те са като писмо до Дядо Коледа. Правистът заяви още, че в този референдум няма как да бъдат добавяни въпроси, за да има подобни питания, то те трябва да бъдат отнесени в отделна процедура – тоест още един референдум, който пък може да се състои заедно с предложения до ОбС вече.

И така има хипотеза, в която гражданите на община Благоевград да отговарят на 7 въпроса в два различни референдума, а това да съвпадне и с още един период – а именно следващи предсрочни парламентарни избори през февруари.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА как от ИК ще коментират думите на Стоянов, че референдумът е безсмислен, то Байкушев отговори, че по тази логика и самото решение е такова.

„Смущаващо е да чуем от юрист подобен коментар“, каза Байкушев.

Байкушев уточни, че каквото и да е решението на Административния съд, където в момента се намира решението на ОбС, то референдумът не се обезсмисля, защото подобна точка винаги може да бъде предложена в дневния ред на ОбС и тя винаги може да бъде гласувана положително.

Тегленето на заем е една много важна тема за обществото и трябва да има реален диалог с него, такъв нямаше, каза Байкушев.

Според разчетите, направени от ИК, тегленето на заем ще се отрази на 20 бъдещи общински бюджета и всяка година Общината ще връща по 1,3 млн. лв.

Според Комитета за облагородяването на парк „Бачиново“ биха били достатъчни 2 млн. лв.

Неочаквано предложение дойде след журналистически въпрос. След като от ИК са събрали 12 000 подписа, то може ли тази гражданска енергия да се запази и всеки да даде по лев. Така с 12 000 лв. и без заем Бачиново може да бъде райка градина. Топурска заяви: „Защо не! Хайде да до направим!“.

Методи Байкушев коментира и изявлението на Стоянов, че „оглавява референдума“. Той покани кметът да участва във въвеждането на данни, които да бъдат представени на ГРАО за проверка.

Темата за референдума безспорно през последната година се превърна в основна за града. Тя дори замъглява и по-наболели въпроси, касаещи гражданите пряко. Благоевград за година и половина „преживя“ едни предсрочни кметски избори, балотаж, четири парламентарни избори, а сега може би и референдум. Има умора в гражданското общество, а общината се слави и с най-ниската избирателна активност – около 20%, сочи статистиката.

За да бъде приет референдума като легитимен и да бъде приета волята на гражданите е необходимо поне 40% да излязат и да дадат своя отговор. Преди това ще се проведе едномесечна кампания. Дали благоевградчани са склонни към което? Отговори Байкушев, който каза, че има разлика от избори и референдум. Такъв в Благоевград по местен въпрос досега не е провеждан, а когато някой пита директно обществото, то активността е по-голяма.

ИНФОМРЕЖА попита членовете на ИК „Колко политика и пиар има в референдума и докога тази тема ще е на дневен ред?“. Отговорът породи и още един въпрос – ще има ли кандидат за кмет през 2023 г. от ИК?

Байкушев: Комитетът е създаден с три цели – прозрачност на управлението на общината; диалогичност между властта и жителите; компетентно управление. ИК не е политически зависим и въпросът за референдума не е политически. ИК няма да се превръща в партия, но всеки член е свободен да се кандидатира за кмет. До изборите има година. Важното е да има свестни кандидати. Сега има калпави съветници, но в Благоевград не живеят калпави хора.

Според Байкушев и кметът и 24-е съветници, гласували „за“ на 16.09., имат ниска представителност в обществото.

Относно аквапрака и дали той да остане или да се разруши – идея дадена по-рано от Байкушев, адвокатът коментира, че не е ясно дали Община Благоевград е прекратила договора за концесия на аквапарка.

„Добрият стопанин трябва да направи експертна оценка на състоянието на парка след като го приеме от концесионера. Трябва да има обществено обсъждане за това чия да е собствеността на парка – дали да остане на Общината, или отново да бъда дадена на концесия, както и как самият парк да работи. Общината трябва да каже и колко ще струва точно възстановяването на парка“, даде рецепта Байкушев.

Преди седмица Стоянов заяви, че се опасява, че ако аквапаркът бъде съборен и на негово място има зелена площ, то тя след време може да се превърне в кооперация, както е станало с много градинки в общината. Байкушев коментира, че подобна хипотеза не съществува, защото теренът е общински.

Адриана Топурска и Радостин Юруков пък споделиха своите впечатления от мнението на гражданите при провеждане на подписката. Топурска каза, че е била свиетел на агресивно поведение на съветници, дошли на един от пунктовете на събиране на подписи. Съветниците попитали Топурска колко данъци плаща. Също така дамата твърди, че ѝ е забранен достъпът във фейсбук страницата на Общината.

Юруков пък каза, че много хора, които са се подписали „за“ провеждането на референдума са казали, че са и „за“ тегленето на заем. Юруков отбеляза, че забеляза едно ново гражданско общество, взискателно към властта, но вижда и че млади общински съветници имат старомодно мислене.

От ИК обобщиха, че реално обществено обсъждане на проекта за Бачиново не е направено.

Хронология на събитията по темата:

На 29.12.2021 г. Община Благоевград обяви, че на Йордановден ще се проведе обществено обсъждане на проекта.

На 6 януари се проведе обсъждането в зала „22 септември“. По-късно се проведе и ново обсъждане – неприсъствено, чрез внасяне на писмени становища в Общината.

През май кметът внесе предложението си до ОбС за гласуване, което бе отхвърлено.

На 27 май се проведе протест пред зала „22 септември“ и по време на заседание на ОбС.

На 16 септември на извънредна сесия като извънредна точка ОбС гласува предложение на кмета за проекта и 24 съветници гласуваха „за“.

Точката бе върната от областния управител, но не бе включена в дневния ред на следващото заседание на ОбС. Така точката „отиде“ в Административния съд, където бе обжалвана от Николай Шушков.

Преди месец бе организирана и подписката за референдума. За месец бяха събрани 12 000 подписа, които предстои до месец да бъдат внесени в ГРАО за проверка. След което процедурата изисква в срок до два месеца да бъде свикан референдум от кмета. ОбС трябва да се съобрази с решението на народа без значение какво е то.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK