Балкански театрален фестивал ще се проведе в Благоевград

Снимка: Драматичен театър "Никола Вапцаров"

Програмата на фестивала включва едни от най-гледаните и награждавани спектакли

На специална пресконференция Маргарита Мачева - директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ разкри повече за предстоящия Балкански театрален фестивал 2022 в Благоевград. На пресконференцията присъства и Силвия Домозетска – директор дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Благоевград. 

В края на месец октомври Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград в партньорство с Община Благоевград организира Балкански театрален фестивал с една основна и една паралелна програма със събития. От 24 до 29 октомври благоевградската публика ще има възможност да се наслади на осем интригуващи спектакли – шест, от които са сред най-значимите театрални събития на българската сцена. Международното участие включва представления от Косово и Северна Македония. 

Фестивалът ще бъде открит с премиерно представление на най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград - „Момчето от последния чин“ на Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева-Савова – една от младите звезди на българската театрална сцена. В спектакъла ще дебютират и най-новите попълнения в трупата на театъра – Борис Върбанов, Гринго-Богдан Григоров, Константина Георгиева, Теодор Ненов и Яна Георгиева.  

Програмата на фестивала включва едни от най-гледаните и награждавани спектакли през последната година. На 25 октомври от 19:00 в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ гостува спектакълът на Народния театър - „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, отличен с многобройни награди, сред които ИКАР и Аскеер. Моноспектакълът на Христо Мутафючиев, с режисьор Стоян Радев, разказва историята на „малкия човек“, живеещ в свят, в който свободата е на прекалено висока цена, а хаосът е господстващ в човешките души. 

„Дани и дълбокото синьо море“, от английския драматург Джон Патрик Шанли, е следващото заглавие от фестивалната програма. Постановчик е Ана Батева. Спектакълът е на Градски театър „Беким Фехмиу“, Призрен – Косово и участват Лиридона Шеху и Албан Красничи. „Дани и дълбокото синьо море“ е трагикомична дисекция за един обществен упадък, в който емпатията и състраданието стават все по-нужни, а вслушването в другия все по-належащо. Представлението може да гледате на 25 октомври от 21:00 на Камерна сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

На 26 октомври от 19:00 спектакълът на Театър 199 „Валентин Стойчев“ – „Нирвана“, с режисьор Стоян Радев ще разкаже за обречената любов между поета Яворов и любимата му Лора. В главните роли са известните български актьори – Деян Донков и Радина Кърджилова. 

На следващия ден (27.10) благоевградчани ще могат да избират между две заглавия. От 19:00 на голяма сцена в Драматичния театър е участието на втория балкански спектакъл – „Кислород“ на Народен театър Битоля – Северна Македония.

А от 21:00 на Камерна сцена се играе още един, отличен с награда ИКАР 2019 в категориите „Музика“ и „Главна женска роля“, спектакъл – „Дом за овце и сънища“ от Здрава Каменова. Спектакълът е част от проекта „Къщи, обитавани от духове“ или „Haunted Houses“-мултинационална копродукция за неосъществимата идея за чиста нация. В началото на 20 век и след Първата световна война историята е белязана от процеси на насилствено прогонване на големи маси от население и етническо прочистване на региони. Целта е ясно да се заяви, че новоформираните национални държави са чисти и хомогенни, докато само век назад същите територии са били мултиетнически. Това е и причината за възникналите конфликти и войни между страните от Балканите в периода 1912–1923 г., довели до сключване на договори, регулиращи „обмена на населението“ между воюващите държави като средство за умиротворяване. Обичана и позната като артист, драмтург и писател, Здрава Каменова е от онези хора, които превръщат случващото се на сцената в истинска приказка.

Още един моноспектакъл ще вземе участие в тазгодишния Балкански театрален фестивал. На 28 октомври от 19:00 в зала „Яворов“ Снежина Петрова ще ни припомни за Баба Илийца. Актрисата влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Вазов. Моноспектакълът „Една българка“ е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от седмите класове, изучаващи едноименното произведение на Вазов. Очаквайте едно вълнуващо пътуване през планините, горите и реките!

Фестивалът ще бъде закрит на 29-ти октомври от 19:00 в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград с грандиозния спектакъл „Амадеус“ от Питър Шафър, с режисьор Стайко Мурджев. "Амадеус" е емоционален и разтърсващ разказ за гения и неговата сянка. За светлината на таланта и мрака на завистта. Дълбока и лична изповед на Салиери пред света. 

В прочита на режисьора прославеният приживе италианец Антонио Салиери е Стоян Радев, носител на ИКАР за водеща мъжка роля. В ролята на великия австрийски композитор влиза носителят на Аскеер за изгряваща звезда Ненчо Костов. Участват още Свилен Стоянов, Пламен Димитров, Константин Соколов, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Александра Майдавсак, Христина Джурова, Ивайло Иванов, Симеон Лютаков, Недялко Стефанов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян.

Паралелната програма в тазгодишния фестивал включва и първото издание на Борса за проекти. Събитието ще представи трима млади режисьори и техните идеии за реализиране на драматургичен текст. Проектите ще бъдат заснети и излъчени онлайн, но ще бъдат и отворени за посещение. 

Фестивалът ще завърши с 3D мапинг върху фасадата на Драматичен театър 

„Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Програмата за Балкански театрален фестивал 2022 може да откриете в Официалната фейсбук страница на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: https://www.facebook.com/dt.blagoevgrad или на касата на театъра.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра или онлайн в entase: Програма - ДТ Никола Вапцаров | Entase . А тази година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще осигури и мобилни каси за улеснение на желаещите да закупят своите билети. Те ще бъдат в районите на мола и съда в Благоевград.

    Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на:

  • Министерството на културата 

  • Национален фонд „Култура“ / National Culture Fund, Bulgaria – „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022“

  • Община Благоевград – Municipality of Blagoevgrad

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK