Кандидат-депутатът Йордан Тодоров: Кюстендил може да отоплява училища и детски градини с термална енергия от минералните извори

Снимка: БСП

Той е категоричен, че проблемите не са в липса на обещания и програми от Политическите партии, а в изпълнението и реализацията на тези обещания

Йордан Тодоров е на 40 години от град Кюстендил. Кандидат е за народен представител от Коалиция „БСП за България“ за 10 МИР - Кюстендил. Той е юрист по образование, завършил е ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград, притежава 14 години юридически стаж, от които 8 години е бил старши юрисконсулт в Областна администрация /2008 – 2016/, а от 2017 година е практикуващ адвокат на частна практика.

Кандидат съм за народен представител от обл. Кюстендил от КП БСП за България, като такъв, ако бъда избран ще защитавам политиките и програмата на Коалицията, но наред с това за мен е важно да зная и разбирам процесите и проблемите в района, от който съм издигнат. А тези проблеми не са малко и са в почти всички сфери - социални, икономически, културни, образователни, здравни, екологични и чисто битови.

Кюстендил, по данни от НСИ, е областта с най-ниско ниво на заплата за цялата страна 1104 лв., училищата се затварят едно по едно, след всяко преброяване жителите се стопяват. Към момента липсва яснота как и дали училищата и лечебните заведения ще посрещнат битовите си сметки за ток и газ. Давам си ясна сметка, че изреждането на проблемите не ги решава, както и че на всички не ни се слушат празни обещания.

Това обяви кандидатът за народен представител от БСП за България за 10 МИР – Кюстендил, адв. Йордан Тодоров.

Той е категоричен, че проблемите не са в липса на обещания и програми от Политическите партии, а в изпълнението и реализацията на тези обещания и програми.

„Кюстендил има уникалната възможност, по мое мнение, да се справи с всички тези проблеми благодарение на даденостите, които има и за съжаление останали неизползвани. Кюстендил географски е разположен на две граници, обграден е от красива природа - планини реки, има водопад, еко пътеки, плодородни земи. Древен град с богата културно-историческа и археологическа история. И най-голямото богатство - минералните извори, които са неоползотворени и се изливат безконтролно.

Тези извори са ползвани още от древността, като римските генерали и пълководци са идвали именно в Кюстендил (тогава Пауталия) да лекуват травмите си от битките. Особено днес при тази сложна ситуация, в която се намираме е не просто безхаберие да не се използват, а бих го нарекъл престъпление, категоричен е кандидатът за народен представител от Кюстендил.

Адвокат Тодоров посочи, че цените на енергоносителите се покачват ежемесечно, очаква се затваряне на бизнеси, а училища, детски градини и здравни заведения не знаят как ще посрещнат високите си сметки за отопление. Дебитът на тези минерални извори е 2400 литра в минута при температура от 73 градуса.

Годишният еквивалент на тази термална енергия, преобразувана в електрическа, е около 88 милиона киловатчаса. При тази криза с енергоносителите е абсолютно задължително тази енергия – дори и частично, да бъде оползотворена. Само ще вметна, че при много по-нисък дебит в Сапарева баня се отопляват училища и административни сгради.

Възможността, която ни дава природата може да се оползотвори по много начини и всеки от тях ще благоприятства икономическата и социална обстановка в региона. Може да се ползва за отопление на административни сгради, училища детски градини, здравни заведения и др. Може да бъде насочена и към бизнеса, като се доведе до промишлените зони, което ще осигури инвеститори в района.

Може също така да се развие балнеологията. Всичко тези възможности и въпроси стоят от години и не намират своето решение и приложение. Освен това  смятам, че в КП БСП за България, освен кандидатите за народни представители има потенциал и ресурс чисто кадрови - специалисти от всички сфери, които са готови, имат желанието и възможността да се справят с трудностите, пред които сме изправени, обобщи още адв. Йордан Тодоров.

Ако желаете да го подкрепите, можете да гласувате за него с бюлетина номер 28 и лична преференция 105 – Йордан Каменов Тодоров!

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK