Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране от 60 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Със средствата ще бъде реализирана дигитализицията на над 40 млн. страници от Имотния регистър

Агенция по вписванията участва в плана за възстановяване с искане за финансиране над 60 млн. лв. Със средствата ще бъде реализирана дигитализицията на над 40 млн. страници от Имотния регистър. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева в предаването „Седмицата“ на „Дарик“.

„В справките на информационната система на имотния регистър фигурират данни за сделки след 90-та година. Когато ние сканираме и качим всички актове в системата в структуриран вид, ще имаме пълната информация за всички имоти в държавата.“, обясни Митева. Коронакризата в страната не повлия на имотните сделки в големите градове, като пример, Митева посочи Пловдив, където се отбелязва 30% ръст на имотните сделки спрямо 2020 г.

Запазва се и тенденцията потребителите да използват все повече онлайн услугите на Агенцията. Изпълнителният директор, посочи че 100% от услугите в Търговския регистър са достъпни по електронен път, а близо осемдесет на сто от приходите на регистъра са от подадени онлайн заявления.  

Митева изтъкна и големите предизвикателства пред Агенцията в следващите месеци. Едно от тях е свързването на българския Търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри – BRIS. Също и Централния регистър на особените залози, където експертите на Агенцията полагат всички усилия, работа за пет години да се изпълни качествено за месеци.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева благодари и на служителите за усърдната работа през последните месеци. Тя подчерта, че за първи път от години в последния ден от кампанията за подаване на годишни финансови отчети нямаше опашки пред офисите на Агенцията, а службите по вписванията обработват заявленията за всички постъпили сделки в рамките на 24 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d