Адвокати съветват семействата на разменените бебета да решат спора с "Шейново" извън съда

Снимка: БГНЕС

Болницата отказва да изплати обезщетение за разменените бебета

Все още не е ясно защо и как се е стигнало до размяната на бебетата в "Шейново". Болницата отказва да изплати обезщетение за разменените бебета.

Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново", поясни пред БиТиВи, че не е воден разговор между лечебното заведение и адвокатите на семействата, защото те не са искали такъв. Дали ще искат извънсъдебно решение на казуса, зависи от семействата, по думите й. Дори и на по-късен етап в хода на съдебното дело може да се стигне до споразумение.

Ангажираният от болницата за казуса консултант по медицинско право Мария Шаркова смята, че исканата сума е висока. Подобна сума е присъждана изключително рядко при много тежки увреждания или смърт на дете. По думите й този случай е прецедент. Това не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно обезщетение, според Шаркова. Тя съветва спорът да се разреши с медиация. 4% от исканата сума е разходът за старт на делото, или 12 000 лева.

Пред БНТ представляващия едното семейство адвокат Стоян Стойков коментира: "Болницата по никакъв начин не се ангажира с всичко това, което анонсираха, че ще платят доброволно сума. От "Шейново" казват, че е прекомерно високо обезщетение, но никой от тях не е казал какво е реалното според тях обезщетение."

По думите му няма друг аналогичен случай и причинените неимуществени щети не могат да бъдат измерени.

Адв. Стойков очаква, че делото ще продължи година и половина - две. "През цялото това време тези родители и тези деца ще живеят отново в случая. Това предвижда психолигични експертизи", посочи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK