28 семейни двойки отново сключиха брак в Разлог

снимки: infomreja.bg

28 семейни двойки от Разлог се врекоха за втори път пред бога и пред хората на голямо общоградско тържество, организирано от Общината и Обредния дом. Снощи в ресторант „Мура” се състоя най-голямата масова сватба – 10 семейства отпразнуваха златната си сватба, а 18 двойки отбелязаха сребърен юбилей.

Събитието се организира всяка година в планинския град и традиционно сватбеният ритуал се повтаря в навечерието на коледните празници. Началото е поставено през 1985 г., а основна заслуга тази традиция да е жива и до днес има Рани Рачева - директор на Обредния дом в Разлог.

Гостите бяха посрещнати от най-младото семейство Ина и Марио Сърбакови, сключили брак преди шест месеца. Двамата посрещнаха с китка здравец останалите гости и им пожелаха здраве и дълголетие. Младоженците влязоха в залата и преминаха по килим от истински розови листенца.

Първа в ресторанта влезе най-възрастната двойка - семейство Миланка и Симеон Велеви, сключили брак на 13 януари 1961 година. Те бяха поздравени от кмета на Разлог Красимир Герчев. „Петдесетте години съвместен живот минаха неусетно. Все едно беше вчера, развълнувано каза Миланка, която е бивша учителка. „За да е успешен един брак, трябва много търпение и взаимно уважение. Жената трябва да слуша повече и да се грижи за дома. Мъжът пък има задължението да са грижи за изхранването на семейството”, издаде тайната на щастливия им съвместен живот Миланка.

Съпругът й Симеон призна, на млади години любовта е много бурна и страстна, но колкото повече човек остарява, толкова повече усеща, че има нужда от това да бъде обичан. „Днешните млади не могат да пазят толкова добре любовта си, защото са задоволени с всичко. Днес ги дебнат толкова много изкушения. Едно време ние живеехме много бедно. Любовта беше тази, която ни помогна да оцелеем и да се съхраним. Затова имахме щастливи бракове. А днес нещата са по-различни”, смятат семейство Велеви.

Съпрузите признават, че и до днес малко се ревнуват, защото ако няма ревност, няма и любов. Другата тайна на щастливия живот е мъжът и жената непрекъснато да си правят подаръци, изненади и да не спират да си казват мили думи. Като в истински сватбен ритуал двойките отново се разписаха в летописната книга на обредния дом и така засвителестваха за пореден път публично любовта си. Кметът на Разлог Красимир Герчев ги изненада с изискани сервизи за кафе и грамоти. Първият танц на дансинга откри семейство Велеви - най-възрастната двойка.

Под звучите на песента „Огън от любов” на Силвия Кацарова и Васил Найденов, двамата засвидетелстваха отново любовта си. Последва народната песен „Луди, млади години”.

По-късно, както повелява традицията, празнуващото 50-годишен съвместен живот семейство символично предаде огъня на любовта на честващите сребърна сватба Здравка и Емил Кондови. Те пък от своя страна го връчиха на най-младата брачна двойка. „Обещаваме да пазим огъня на любовта - символът на семейното щастие и домашното огнище, да го предадем на друга щастлива брачна двойка и така той да бъде вечно жив в Разлог", споделиха с вълнение и отговорност Ина и Марио, които си пожелаха след половин век и те да отпразвуват златната си сватба. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK