24-часово наблюдение за опасни язовири

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Три язовира в община Кюстендил и един в община Бобов дол имат забележки по отношение на общото им състояние. Това каза на пресконференция временно изпълняващият длъжността областен управител Даниела Годинова. При тях е необходимо 24-часово наблюдение. Единият язовир е „Граница”, където сформираната комисия е установила, че основният изпускател е неизправен. Язовирът във  „Въртешево” също има неизправен основен изпускател, както и язовир „Катрище”. Според много от специалистите язовир Въртешево трябва да бъде източен и да не се полза като водно съоръжение.

За него са издадени препоръки за привеждане на преливника в годно за експлоатация състояние. В Бобов дол проблемен язовир е „Долистово”, като за него е установено, че преливникът и изпускателят се нуждаят от ремонт. За споменатите язовири общинските кметове трябва да поддържат непрекъснато наблюдение на водните обекти и да организират подготовка за евентуална евакуация на населението, която да бъде съгласувана с областната управа, пожарната и кметовете на населените места, разположени по пътя на водата. Даниела Годинова посочи, че като цяло язовирите в областта са в добро състояние, не се налага допълнително изпускане на водни обеми. Като подържането на определени количества вода трябва да се преценява добре, за да не се стигне до недостиг на вода през летните месеци.

Няма яснота за собствеността на рудничния котлован, езеро в село Николичевци. "Той се оказва ничия собственост. Бил е открит рудник и не знам защо е допуснато да не бъде рекултивиран. Има голяма дълбочина и площ, но е под нивото на речното корито и по- скоро възможно преливането на реката към котлована”, каза областният управител Даниела Годинова. Ако собственик не бъде открит, грижите за езерото ще поеме държавата, в лицето на Областната управа.

Още преди 2 седмици всички водоеми и реки на територията на община Кюстендил са наблюдавани по 24 часа на денонощие, по разпореждане на кмета на общината Петър Паунов. „Водата в язовира във Въртешево е с около метър и половина по- ниско от устието му. Правят се просеки и ако има необходимост Гражданска защита има готовност за изпомпване на водата.Основната заплаха, като че ли отново може да се окаже река Бистрица”, заяви Петър Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK