Нищо чудно пандемията от коронавирус да продължи "в течение на голяма част от 2022 г.", защото бедните страни не получават достатъчно ваксини, заяви съветник на шефа на СЗО.

Международната програма КОВАКС, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, но засега е разпратила едва 371 милиона дози. По данни на СЗО до сряда в света са поставени общо 6 655 399 359 дози ваксина, пише БТА.

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече 5 милиона, сочат последни данни на правителствата по света, обобщени от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на коронавирус до момента са 241 886 635, а 4 919 755 от заразените са починали.

Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са САЩ (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Великобритания, Италия и Колумбия. Сред държавите в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, а останалите - увеличение.

СЗО съобщи, че миналата седмица е имало 7-процентно увеличение в броя на новите случаи на коронавирус в Европа - единственият регион с отчетено повишение по този показател. За периода са отчетени около 2,7 милиона нови случая и над 46 000 починали - равнище, което е сходно с данните за предишната седмица. Най-много нови случаи има във Великобритания, Русия и Турция.

Най-голям спад на случаите има в Африка и западнотихоокеанския регион, където те намаляват съответно с около 18 и 16%. В Африка намалява и броят на смъртните случаи - с около една четвърт, въпреки крайния недостиг на ваксини на континента. Други региони като Северна и Южна Америка и Близкия изток отчитат подобни на тези от миналата седмица стойности, посочи СЗО.

За трета поредна седмица обаче има скок на новите случаи в Европа. Те са общо 1 549 897 за последните 7 дни. Над половината от страните в региона отчитат повишение по този показател.