16-годишен ученик е задържан заради стрелбата по автобуси в Пловдив

Снимка: Прокуратура

По разследването предстои да се установи стойността на нанесените щети

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за противозаконно повреждане на чуждо имущество  – счупени стъкла на три автобуса от градския транспорт в гр. Пловдив – престъпление по чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

В хода на разследването е установено, че на 18 декември 2021 г. в гр. Пловдив, група непълнолетни момчета, на 16 г., се срещнали на площадка, водеща към Античния театър в близост до бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Един от тях съобщил, че носи в себе си въздушен пистолет, който можел да стреля на далечно разстояние. За да демонстрира възможностите му,  непълнолетният възпроизвел десетина изстрела по преминаващи автомобили и автобуси по булеварда. Три от изстрелите попаднали в странични прозорци на три автобуса от градския транспорт. Няма пострадали хора.

По подаден сигнал в полицията са започнали незабавни следствени и оперативни действия за установяване на фактическата обстановка и авторството на деянието. В кратък период вследствие на проведените множество действия по разследването е установено, че извършителят на деянието е 16-годишен ученик, без други криминални прояви. Непълнолетният неколкократно променял версиите си как се е снабдил с пистолета, като последно е съобщил на полицаите, че го е закупил от оръжеен магазин с чужда лична карта.

По разследването предстои да се установи стойността на нанесените щети и да се разпитат свидетели. Извършителят е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. 

Подробности за случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив. В него участваха Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, зам.-районен прокурор и гл. инспектор Мирослав Петков, началник на сектор в отдел „Криминална полиция“  към ОД на МВР-Пловдив.

Представителите на държавното обвинение изразиха безпокойството си от зачестилите противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица и заявиха, че ще бъдат положени максимални усилия тези случаи да не се превърнат в тенденция. 

Във връзка с наближаващите новогодишни празници и традиционната масова употреба на различни видове фойерверки, прокурорите отправиха призив към родителите да бъдат внимателни и отговорни при възпитанието на децата си, за да не се допускат нелепи инциденти, съобщавта от прокуратурата.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK