100 хил. лв. за новите избори в Кюстендил

снимки: Нора Василева, infomreja.bg

Председателят на Общинския съвет в Кюстендил Васил Иванов събра днес в кабинетът си  временната комисия по изработването на правилника за дейността на миналия минипарламент, но за предишния мандат. Парламентаристите от комисията - Симеонка Манова иа Олег Смолички от БСП, Любомир Стоилков от Коалиция „Кюстендил”, Атанас Кирилов от ГЕРБ, Йордан Беловодски от Инициатива за Кюстендил „Осогово” и Георги Арнаудов от Атака, заедно с Васил Иванов от Коалиция „Кюстендил” имат за задача да изяснят създалия се прецедент в Кюстендил и да обсъдят бъдещите действия. Както вече стана ясно в Кюстендилска община отново ще има избори, след като Върховния административен съд касира изборите за Общински съвет.

„Допуснатите нарушения при проведените избори на 23.10.2011 г. за общински съветници са съществени и не позволяват да се определи вярно крайния резултат от вота на избирателите. Самата проверка е частична, но дори и частично извършена резултатът сочи на различен от този, установен в протокола и решението на ОИК.  Това налага отмяна на решението и постановяване на решение по съществото на спора. С оглед на изложените мотиви решението на ОИК-Кюстендил ще следва да се отмени, а изборът да се обяви за недействителен”, пише в решението на съдебния състав с председател Нина Докторова. С решението на ВАС автоматично сегашния ОбС се разпуска.

Още днес съветници връщаха служебните лаптопи (бел.ред.: в Кюстендил съветниците дебатират по новаторската електронна технология или т.нар. безхартиени заседания) и пропуски за сградата на общината.

Старият съвет ще работи до провеждането на нови избори за общински съветници, след като новият президент Росен Плевнелиев със свой указ насрочи дата за тях.

Решенията, взети по време на работата на новоизбрания Общински съвет в Кюстендил, остават в сила, каза председателят на местния мини-парламент адвокат Васил Иванов. До произнасянето на Върховния административен съд, с което се отменят резултатите от избора за общински съветници, решенията за взети легитимно.

„Ще свикам стария Общински съвет, председателите на предишните постоянни комисии трябва да се запознаят с подготвените материали, и да бъде насрочена сесия”, каза Васил Иванов, който бе председател на Общинския съвет и в предходния мандат.

Сесията на местния минипарламент, която бе планирана за следващата седмица няма да се състои. По всяка вероятност през месец февруари ще се проведат две заседания. Сред важните дела, които има за задача да обсъди Общинския съвет е бюджетът на общината за 2012г. Надеждите са работата на общинската администрация да бъде затруднена в новото положение.

Около 100 хил. лв. обаче ще струва на държавния бюджет новия избор в Кюстендил. Само около 20 хил. лв. ще бъдат организационните разходи, включващи и транспорта, толкова колкото са стрували на предишните избори. Очакванията са, че към 80 хил. лв. ще излязат и разходите за членовете на секционните-избирателни комисии, в това число заплати и осигуровки. На изборите през октомври само заплатите на СИК-овете са били над 150 хил. лв., а изборите тогава са излезли общо 183 хил. лв.

Най- рано края на април началото на май ще има нови избори за Общински съвет в Кюстендил, прогнозира председателят на ОИК Анани Константинов.

"Всичко започва отначало. Основна причина е проваления избор в село Коняво от СИК, която е пропуснала да отрази, както ЕГН- та, така и данните от личните карти на гласувалите. Целият избор рухва. Предстоят нови избори, евентуално с нови партии, коалиции и кандидати. Решението го изпращаме на ЦИК, а тя на президента и той в 14- дневен срок насрочва нови избори", заяви Константинов. Той допълни, че дотогава ще действа стария ОбС, мандат 2007- 2011 г.

Така в Кюстендилска област ще има три избора. В Кюстендил ще се гласува за Общински съвет, а в селата Коняво и Баланово отново ще избират селски кмет.

Междувременно стана ясно, че активисти на РЗС от Кюстендил още не са получили обещаното им възнаграждение за първия тур на местните избори през октомври, споделиха потърпевши. Ангажирали ги за по 50 лева да следят гласуването по секциите. След като кандидатът на Яне-Яневата партия и областен лидер на РЗС Младен Ризов не успя да спечели надпреварата за кмет на общината /остана четвърти/, обаче вече не ги и потърсили. „Имахме затруднения, но ще платим на всички", не е притеснен от забавянето с хонорарите за активистите им Ризов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//