Съдът върна Манчо Джуркин на шефския пост в училището в Рибново

Манчо Джуркин, снимка: infomreja.bg, архив

Съдът отмени уволнението на бившия директор на СОУ "Йордан Йовков" в село Рибново Манчо Джуркин.

Магистратите в Гоце Делчев приеха, че заповедта за уволнението му е незаконосъобразна и затова той може да заеме отново предишния си пост.

Джуркин бе отстранен от работа през февруари 2014 година от тогавашния директор на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов.

Кадровата рокада е задействана след постъпила анонимна жалба срещу школския директор в просветния инспекторат. Без да се бави и без да е предвидено в годишния план за проверките, ръководството на просветното ведомство веднага нарежда инспекция в учебното заведение.

За един ден двама експерти посетили училището, проверили документацията и се върнали в Благоевград. На 28 януари 2014 година съставили констативен протокол, в който посочили установените нарушения.

На 17 февруари на Манчо Джуркин е наложено най-тежкото дисциплинарно наказание и е прекратен трудовия му договор.

Фрапиращо е, че заповедта за уволнението не му е връчена лично, а е изпратена по Булпост заедно с един куп рекламни материали. Цялата процедура за отстраняването на неудобния школски шеф е задвижена, докато той е в болничен.

В хода на делото става ясно, че не са спазени процесуалните изисквания за издаването на заповедта. Съдът приема, че е недопустимо такъв важен документ да бъде изпратен с рекламни материали по пощата. Това не може да бъде оправдано с цел икономия на пари, а най-верояно е целяло да заблуди училищния директор.

Освен това е недопустимо един служител да бъде уволняван, докато е в отпуск по болест.

Установено е, че проверката в училището е извършена само в един ден. Не са търсени служители от училището с оглед изясняване на констатираните нередности, дали те са довели до сериозно засягане на образователния процес, не са давани предписания за отстраняване на допуснатите слабости, както е правено при предходните проверки в същото училище, не е изяснено дали всички констатирани нарушения са породени от неупражнен контрол от страна на директора или касаят виновно поведение на учители и ученици.

Съдът приема, че при тази проверка цялата вина е вменена единствено на директора. Разпитаните свидетели в хода на делото са били категорични, че проверката на експертите от просветния инспекторат е била недобронамерена.

Именно заради това магистратите считат заповедта за уволнението като незаконосъобразна и възстановяват Манчо Джуркин на предишната му длъжност.

Така Джуркин, който работеше като заместник-директор на СОУ "Йордан Йовков" в село Рибново, ще седне в стола на сегашния школски директор Светослав Беков.

 

КОМЕНТАРИ

ha-ha-ha11:23 - 20.04.2015
Ей, СТУДЕНТЕ...Сега всеки може да бъде такъв с парички разбира се.Аз, например без да си давам зор завърших с 3-ка средното,ноо сега съм студент в един мноооого престижен университет.Благодарение на кой? ХА-ХА-ХА-ХА ...дееба и шматките тук!
da go duhate vsichki manoleta19:09 - 19.04.2015
Говорете каквото си щете. Бил мръсен, бил долен, бил какъв ли не! Но за разлика от, вас той е ЧОВЕК!... Благодарение на този човек, аз съм студент в един от най–престижните университети в България. И не само аз, а и много други студенти е подкрепял и им е помагал! А г-н Башев какво прави? Кажете ми, освен да краде и да разделя хората, какво друго може той! Нищо!... Г-н Джуркин, Браво ние младите сме с теб!... Уважаваме те, подкрепяме те и те обичаме!
sss21:57 - 17.04.2015
Do w.w.w.,toi si e piqnica.............
w.w.w.12:10 - 17.04.2015
Този ми прилича на селски пияница.....

FACEBOOK