МОСВ налага санкции за нерегламентирани сметища край реките. През март започват масови проверки

Снимка: Infomreja.bg

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева призова кметовете от Пиринско да организират почистване на речните корита, за да се предотвратят рискове от наводнения.  

"От средата на март започваме масови проверки на територията на цялата страна за нерегламентирани сметища по поречията на реките. При констатирани нарушения ще има санкции", предупреди екоминистърът на пресконференция в Благоевград.

Министър Василева посочи, че още миналата седмица е подписала заповед, с която се дава началото на кампанията. До 19 февруари регионалните инспекции по околната среда и водите трябва да изпратят указания до кметовете за предприемане на необходимите действия преди пролетното снеготопене.

През втората половина на март и април екоинспекторите ще проверят какво е свършено и при установяване на нерегламентирани сметища, ще бъдат налагани санкции.

"По време на пролетното почистване да се отдели специално внимание на почистването на нерегламентираните сметища край реките", препоръча министърката.

На среща с кметове от региона Ивелина Василева представи възможностите на общините да кандидатстват за реализирането на екологични проекти чрез финансовите инструменти, управлявани от МОСВ. Това са средствата по Оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)и Националния доверителен екофонд. 

През 2016 г. общините ще могат да разчитат на близо 1,2 млрд. лв. чрез тези инструменти.

200 млн. лв. са предвидени за изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени или биоразградими отпадъци по Оперативна програма "Околна среда". Общините могат да кандидатстват с проекти и в сектор "Биоразнообразие", където са заделени близо 50 млн. лв. 

Тази година за управление на риска от наводнения ще бъде обявена покана за проектни предложения на обща стойност 20 млн. лв., каза още министър Василева. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK