Късометражният филм "UNDO", заснет в Благоевград, направи първата си „крачка напред“

Актрисата Мира Котева, снимки: Георги Манолев

Един филм за неочакваните обрати в живота и цената да се върнем крачка назад…

Неочакваните обрати в живота и каква е цената да се върнем крачка назад…

С това ще ни изненада новият късометражен филм „UNDO“ /"Крачка назад"/, който наскоро бе заснет в Благоевград.

Четири безкрайно дълги дни и също толкова безсънни нощи продължи работата на творческия екип на снимачната площадка.

Идеята тръгва от Мира Котева – талантлива и обещаваща млада актриса. Нейно дело е сценарият, а мечтата ѝ – да го види на голям екран.

Това сякаш е на път да се случи, след като тя споделя историята си с режисьора Станислав Христов и му връчва сценария.

Така UNDO прави първата си „крачка напред“. 

За отрицателно време се сформира екип от професионалисти, но и ентусиасти, които се втурват по трънливия път на българското кино – ей така, заради предизвикателството, усещането, емоцията, допира с голямото изкуство…

Снимките са изцяло в Благоевград. Част от сцените са заснети в Мощанската къща в квартал „Вароша“, която в момента се стопанисва от модната дизайнерка Надежда Червенкова. Самата Надежда също има участие във филма, където се изявява като реквизитор. Тя осигурява и костюмите. В една от сцените излиза и пред камерите – като дубльор.

Драматичният театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград подаде приятелска ръка на киното, като предостави залата си и приюти за ден напористия творчески колектив.

„Филмът представлява психологическа драма за борбата със себе си, с обстоятелствата и с преоткриването на собствените ни желания и мечти и по-точно – каква е цената, ако решим да ги последваме“, разкрива Мира.

„UNDO“ е филм за изпитанията, през които хората преминават в сянката на усамотението и силата на човешкия дух не само да се справя с трудностите, но и да излиза победител.

История за това как всички сме свързани и нашият избор е зависим от действията на другите.

Това е история, която показва, че действията ни имат ефект не само върху нас, но могат да решават и човешки съдби…

Освен като актриса, Мира възприема себе си и като разказвач на истории. Този е първият ѝ сценарий, който е напът да види бял свят, но работи и по няколко други.

„Идеята за сценария се роди по време на извънредното положение заради COVID-19. Искаше ми се да напиша някаква драма, която засяга много основни житейски теми – за правото на избор, за различните съдби, за различните решения, които хората взимат, как се съвместяват личният живот и кариерата. До каква степен обстоятелствата са тези, които взимат решението, и до каква степен самите ние взимаме решението. Беше ми интересно да си поиграя с начина, по който хората взимат решения. Филмът не оставя много неотговорени въпроси, но поставя житейски такива, а краят определено е неочакван“, издава още Мира.

Красимира Котева е от Благоевград. Завършила е театър и сценично изкуство в Университет „Хъл“ в Англия. След това е живяла в Лондон, където се е запознала с магията на филмите и оттогава погледът ѝ е именно в тази посока. Завършила е и актьорско майсторство за пред камера в Киноцентър „Ню Бояна“.

За първия си пълнометражен филм, в който се е снимала в Мадейра, Португалия, Мира е спечелила награда за най-добра актриса от филмовия фестивал “Virgin Spring” в Колката, Индия.

В момента е номинирана за най-добра изгряваща звезда на филмовия фестивал „Seoul Webfest“ в Сеул, Южна Корея.

Миналата година имах възможността да приема награда за същия филм на филмовия фестивал „Капка“ в Москва и след това имах късмета да посетя филмовия фестивал в Кан, но като гост, не като участник.

Има толкова много фестивали, които оценяват и подкрепят нестандартните идеи и независимото кино по света и успехите на този филм ме окуражиха да дам шанс на писането и оттам нататък нещата започнаха да се случват сами.

Идеята на този филм, който направихме със Станислав и с този прекрасен екип, е да разкаже една човешка история, която не е нова за света, но да го направи чрез нашия поглед – по артистичен, нестандартен и визуално увлекателен начин.

Сюжетът проследява историята на актриса, за която работата е основен приоритет, но пък дава шанс на любовта и семейния живот в лицето на мистериозен интровертен писател само за да бъде поставена в ситуация, която разтърсва из основи удобно подредения ѝ живот, изправяйки я пред труден избор, докато часовникът тиктака…

Ролята на мистериозния писател е поверена на младата надежда в театъра – Севар Иванов. Той е познат на зрителите не само от театралната сцена, но и от телевизионния екран. Той изигра Васил Левски в документалния филм „105 минути София – историята на града”. Стана известен и с главната си роля в „Портрета на Дориан Грей“ по едноименния роман на Оскар Уайлд.

Севар е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов през 2016 г. Магистър е по специалността „Мениджмънт в сценичните изкуства”.

За основен език във филма Мира се спира на английския, който владее перфектно. От една страна, защото досега е работела повече с чужди продукции, а от друга – включената в лентата поема – също на английски, която до момента няма официален превод на български. Според нея така филмът ще има по-широка публика и ще може да го покаже на колегите си в Англия.

„Филмът се превръща в реалност само и единствено благодарение на невероятния екип, който направи първата „крачка напред“ към „UNDO“, който работи неуморно и наистина даде всичко от себе си!  

Изключитело много съм благодарна на всички, които повярваха в историята и отделиха от времето си, за да направят това преживяване истински незабравимо и обогатяващо.

Специални благодарности на: Станислав Христов, Михаил Михов, Севар Иванов, Надежда Червенкова, Ивета Петличка, Андриан Генчовски, Емил Блажев, Владимир Цветанов, Тихомира Георгиева-Михова, Антон Белев, Даниел Карабельов и Николай Георгиев.

А към всички останали – очаквайте филма скоро и се надявам историята в него да ви разтърси, да ви провокира и да ви накара да се замислите за сложните дебри на човешката душа". 

Дали пък „UNDO“ няма да направи своята макар и малка крачка напред в българското късометражно кино…

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK