Изграждат пречиствателни станции за отпадни води в 9 села в община Сатовча

снимки: infomreja.bg

По проект на Община Сатовча за 2 980 231 лв. по Програмата за развитие на селските райони започна изграждането на 9 модулни пречиствателни станции в селата Крибул, Долен, Осина, Ваклиново, Фъргово, Жижево, Боголин, Туховища и Годешево.

Изпълнението на поръчката е възложено на благоевградската строителна фирма "Агромах" ЕООД, а надзорът и строителният контрол - на „Агроводинвест”-София.

В началото на месец декември бе направена първата копка на мобилната пречиствателна станция във Ваклиново от общинския кмет Арбен Мименов и представители на фирмите изпълнители.

Основната цел на проекта, който е финансиран от Държавен фонд „Земеделие”, е с изграждането на модулните пречиствателни станции да се подобрят условията на живот и качеството на услугите за жителите и бизнеса в селата Крибул, Долен, Осина, Ваклиново, Фъргово, Жижево, Боголин, Туховища и Годешево.

С реализацията на проекта и изграждането на деветте модулни съоръжения ще се подобри и достъпът до качествена канализационна инфраструктура, както и ще се осигури опазването на чистотата и предпазването от замърсяване на реките, преминаващи през включените в проекта девет села от община Сатовча.

По този начин ще се съхрани биологичното разнообразие на водните басейни, осигуряване  качествена канализационна мрежа и съоръжения, отговарящи на потребностите на населените места.

Пречиствателните съоръжения ще изиграят важна роля за задържане на населението по селата и редуциране на миграционните процеси.

Реализирането на проекта ще повиши туристическия потенциал на община Сатовча и ще осигури по-дълготрайна заетост в населените места по време на изпълнението и реализирането на строителните дейности.

Във Ваклиново към своя край е и изпълнението на проекта за реконструкция и асфалтиране на голяма част от улиците, с което селото придобива европейски вид.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK