Добринище отбеляза 110 години от Илинденското въстание

снимки: Община Банско

На хижа «Гоце Делчев» над Добринище стотици хора се събраха, за да почетат знаменателното събитие в нашата история – Илинденско-Преображенското въстание и да се преклонят пред народния порив за свобода и национално единение.

Именно там, на онова място, не друг, а самият Гоце Делчев основава революционния комитет на въстанието. По-късно се формира и Добринищката чета, в която влизат деди и сродници на днешните жители на града.

В истинска хронология на въстанието се превърна речта на кмета на града Китан Галчев, който се обърна към множеството с призива: „Да се поучим от светлия пример на илинденци и никога да не прекланяме глави пред трудностите.”

На свой ред кметът на общината Георги Икономов каза: „Ние, съвременните хора, трябва да помним миналото, защото народ, който не помни миналото, е осъден да го повтори. Ето защо, ние сме длъжни да бъдем заедно и заедно да градим! Да градим Отечеството! Да градим нашата община! Защото освен пред децата си, ние сме в дълг и пред нашите деди!” В празничната програма взеха участие фолклорна група „Десилица”, женска група за автентичен фолклор „Пирински здравец” и танцов състав „Пирински полъх”.

Празникът продължи до късно с богата програма.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK