Андонов предлага да се изгради монумент с военна техника в Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg

Предложение до Общинския съвет в Гоце Делчев внесоха днес съветниците от ГЕРБ за определяне на терен за изграждане на монумент със стара военна техника на територията на града по случай 80-годишнината от сформирането на Мотострелковия полк в Гоце Делчев, смятан за наследник на 39-и Солунски полк.

На нарочна пресконференция днес депутатът Георги Андонов информира, че е внесъл и писмено искане до военния министър Ангел Найдов за безвъзмездно предоставяне на Община Гоце Делчев на отпаднала военна техника, която да бъде приведена във вид за поставянето й на подходящо място.

Андонов и общинският съветник Иванка Харизанова заявиха, че са поели ангажимент за изграждането на монумента в Гоце Делчев, след като вече са получили писмени и устни предложения и са провели срещи с представители на неправителствени организации, военно-патриотични съюзи, сред които и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите, пострадали от войните и други сдружения.

Народният представител от ГЕРБ призна, че освен сантимента към инициативата, той влага и лична емоция, тъй като е син на бивш военен от граничното поделение в града. 

Много от местните бизнесмени и собственици на фирми са заявили пред депутата готовност да спонсорират транспортирането, ремонта и монтажа на отпаднала военна техника до Гоце Делчев, а също и изготвянето на проекта и самия фундамент, ако тя бъде предоставена безвъзмездно на Община Гоце Делчев.

При реализиране на инициативата сред жителите на града и региона ще продължи да живее споменът за славния Мотострелкови полк, през който в годините на съществуването му са преминали хиляди военнослужещи. Много от тях - офицери, генерали и служители, впоследствие заемат високи длъжности в ръководния състав на Българската армия, включително и началник на Генералния щаб. 

"През периода 1980-1990 година поделението в Гоце Делчев е било класирано многократно на първо място сред останалите в страната. В Гоце Делчев освен Сухопътни войски са били дислоцирани и поделения на Българската армия, ВВМ и ВМС, поради което местното население в продължение на десетилетия било свързано и съпричастно с дейността на тези военни подразделения. От това следва, че връзката между жителите на града и армията в региона ни е изключително силна", обясни мотивите за искането си Андонов.

Според него би било добре, ако условията позволяват, военният монумент да стане част от интериора в градския парк, където ще бъде охранявана и пазена от посегателства изложената военна техника. Очертава се тя да се състои от един стар танк, самоходна гаубица, хеликоптер и други.

 

КОМЕНТАРИ

xse19:40 - 29.10.2013
Ха гошето на дулото на танка, добре звучи. Иначе идеята е добра. Подходящо място е около входа на поделението.
митко15:08 - 29.10.2013
Гоше ти си простак и половина!
чичи08:26 - 29.10.2013
Преди време в една статия видях , че в центъра на някакво село бяха поставили стар танк.Мисля че такъв ще отива много за площада на с.ЛОВЧА.От село можеш да избягаш,но селото в тебе си остава.
00720:19 - 28.10.2013
ЖОРЕ И ОТГОРЕ НА ТАНКА - ТИ!СТРАХОТЕН МОНОМЕНТ!А ТИ НЕ БЕШЕ ЛИ САМО ТРАКТОРИСТ?

FACEBOOK