Зърнарите и Денков търсят пресечна точка без комбайни на жълтите павета

Снимка: БГНЕС

Основното искане на сектора - и зърнарите да получават компенсации от т.нар. "украинска помощ"

След "дълга, интензивна, интересна и конструктивна" среща между правителството и зърнопроизводители стана ясно - протест на земеделците, с които плашат от седмици от сектора, няма да има. Основното искане на сектора - и зърнарите да получават компенсации от т.нар. "украинска помощ", давана от държавата.

Това обяви премиерът Николай Денков след близо 3-часова среща със зърнопроизводители и други земеделци, представители на Асоциацията на зърнопроизводителите и Българска аграрна камара, пише news.bg.

От една страна има увеличение в парите за земеделие от държавния бюджет - с близо 500 млн. лева, но същевременно има наболели за решаване проблеми, призна министър-председателят.

"Трябва да намерим пресечната точка, балансът, кое точно дефинираме като проблем, кои са най- пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики", каза Денков.

И очерта 3 групи проблеми - първият е свързан с непосредствените финансови нужди на отделните земеделски стопанства, които следва да се адресират, за да могат те да продължат дейността си.

На второ място - да се работи за законови промени, които да решат кардинално проблема, а на трето - отстояването на позицията на България по темата на ниво ЕС.

"По третата тема се разбрахме доста бързо. (...) По другите две се разбрахме, че в рамките на тази седмица трябва представителите на сектора и на министерството да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат варианти на решение, които да обсъдим следващата седмица и с Министерството на финансите", обяви план-графикът премиерът.

От своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев отчете също конструктивността на срещата и припомни, че тя е резултат от предишна над 5-часова такава в подопечното му ведомство.

Ще вдигнем темпото на работа, министерството работи за осигуряването на средствата, които обективния анализ показва, че са необходими, обеща Вътев.

Намерихме механизма за работа за следващите няколко дни, доволен бе и Илия Проданов от НАЗ. Стоян Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази удовлетвореност от проведения диалог и заяви: "До края на седмицата ще анализираме и обосновем всички ставки по сектори и следващата седмица, във вторник, ще представим решенията с проектомеморандум. И най-важното - ще предложим пакет от законови промени."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK