Земеделците в Сърбия започват протести от днес

Снимка: БТА

Те отхвърлиха твърденията за политически мотиви зад протестите

Сдруженията на земеделците в Сърбия обявиха протести в цялата страна от днес заради лошото положение, в което се намират, а министерството на земеделието ги покани на "открити и конструктивни разговори", съобщава вестник "Данас".

Четири земеделски асоциации обявиха участието си в протестите - Инициативата за оцеляване на сръбските фермери, Асоциацията на земеделските производители от Суботица, Съюзът на асоциациите на фермерите в Банат и Асоциацията на фермерите от Арадац.

Те планират и блокади на пътища, но местата и графикът още не са обявени.

Министерството на земеделието, горите и водите покани на разговори всички фермери, които смятат, че държавата не е изпълнила част от  подписаното през май със седем земеделски асоциации споразумение. Според министерството "тези, които искат помощ от улицата въпреки откритата покана за разговор, не се интересуват от общото благосъстояние на селското стопанство, а са политически мотивирани".

"Министерството осъжда всякакъв вид политическа манипулация в областта на земеделието и призовава всички трудолюбиви и добронамерени фермери да не се поддават на евтини политически трикове", се казва в съобщение на министерството.

Земеделците отхвърлиха твърденията за политически мотиви зад протестите и заявиха, че са готови за разговори, но след изпълнение на поставените искания.

Те настояват за регулиране на пазара, за субсидии от 300 евро за декар, безакцизен дизел за 100 литра на декар, тоест от 1 януари дизелът на всички помпи да е без акциз плюс ДДС и заявиха, че след като бъдат изпълнени тези искания, ще се отзоват на поканата за разговори.

Земеделците искат още премията за мляко да бъде 19 динара на литър въз основа на споразумението от май, субсидия за крава от 40 000 динара /342 евро/, субсидирани заеми от един процент, които могат да се използват за рефинансиране на съществуващи заеми.

Най-много фермери, които ще се включат в протеста, идват от Войводина. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//