Земеделците блокират София след днешните протести

Снимка: Infomreja.bg

Те се проведоха в цялата страна

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна.

В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. На терен е „извадена“ и агротехника.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреди Георги Стоянов. Протестът ще се пренесе утре в София. 

Събирателният пункт ще бъде на бул. „Ботевградско шосе“.

Очаква се да пристигнат 600 трактора от цялата страна, като те ще пътуват цяла нощ, обясниха организаторите.

"Утре ще има протест на синдикатите пред Министерския съвет, затова няма да влезем в София", посочиха още те.

Днес целият ресурс на МВР обезпечава охраната на обществения ред във връзка с протестите.

В МВР бе създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестните действия. Целият ресурс на министерството на територията на страната е зает с обезпечаването на обществения ред. 

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.

МВР уважава правото на протест на всеки български гражданин и е в готовност да работи в конструктивен диалог и комуникация. Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения, съобщиха от институцията. Апелът важи и за 19 септември.

Днес главен път Е-79 при град Кресна бе затворен за кратко от протестиращи. Те се движиха по пешеходна пътека до площада на града.

Кратка блокада и на АМ „Струма“ при Благоевград в посока Кулата. На кръгово кръстовище – свързващо Е-79 и магистралата, тежка агро техника направи обиколка след преговори с МВР да не затварят пътя.

Протестиращите днес са от много и различни организации като се започне не само зърнопроизводители, както се прокламира навсякъде, тъй като повечето от нашите животновъди са и производители на фуражи и съвсем нормално е ние да бъдем заедно и да бъдем единни със зърнопроизводителите. Това обяви зам.- председателят на Обединени български животновъди и председател на Стружение "Земеделски стопани" за област Кюстендил, Юлия Коюмджийска, където също се проведоха протести.

До 20 ч. последно в страната бяха затворени пътят край Първомай, като там започва изтегляне на техниката, както и кръговото кръстовище към Дунав мост в Русе. На територията на Сливенска област бяха ограничени за движение пътен възел Петолъчката, пътни участъци край областния град и пътят Сливен - Ямбол. В Старозагорско е спрян трафикът между пътен възел Ягода и Казанлък заради струпване на земеделска техника на пътното платно.

Министърът на земеделието Кирил Вътев пък направи изявление, в което покани земеделците на разговор. Вътев заяви:

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.

Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор.

За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси  на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ.

А междувременно по време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., тече обсъждането на първите предложения по промените му. До момента гласувани и приети са предложените промени за прилагането на стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и директните плащания.

Пред Комитета бяха представени и резултатите от Кампания 2023, свързани с напредъка по изпълнението на Стратегическия план.

Експерти от Държавен фонд "Земеделие" напомниха, че заради промени в нормативните уредби кампанията е била трудна както за фермерите, така и за администрацията. Обработката на подадените заявления продължава, като общият им брой за Кампания 2023 е 65 хиляди по 51 възможни интервенции.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//