Заради македонски деца в София: РСМ наостри бодли към България

Снимка: БНТ

МВнР излезе с позиция

Вътрешното министрество в Скопие е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художествено студио, водило на няколко пъти деца у нас, включително на срещи с български политици, между които президентът Румен Радев.

Вътрешният мнистър Оливер Спасовски е поискал проверката с мотива, че децата са използвани за политически цели без техните родители да бъдат уведомени за програмата им в България, съобщава БНТ.

Външното ни министерство излезе с позиция, реакция имаше и от страна на ВМРО.

Във връзка с публикациите в Северна Македония срещу „Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения, Министерството на външните работи на Република България заявява следното:

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен.

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България.

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации, пишат от МВнР.

Съпредседателят на ВМРО и български евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е изпратил въпроси до Европейската комисия.

Действията на РСМ нарушават чл. 2, както и чл. 8, ал. 1 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, напомня българският евродепутат.

Съпредседателят на ВМРО е категоричен: „Няма да спрем и няма да се откажем. Тази Северна Македония няма място в ЕС!“.

Въпросите, които поставя Ангел Джамбазки пред ЕК, са:

1. Смята ли Комисията за нормално и в духа на европейските ценности действията на вътрешния министър на Северна Македония?

2. Ще бъдат ли включени всички случаи на подобни репресии в следващия доклад на Комисията по разширяването?

3. Какви действия ще предприеме ЕК, за да насърчи сътрудничеството и да възпрепятства подобни сплашвания за в бъдеще?

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//