Запечатаха музея в Гоце Делчев за цялостна проверка

Общинският исторически музей в Гоце Делчев, снимка: infomreja.bg, архив

Община Гоце Делчев запечата тази сутрин общинския исторически музей в очакване на експерти от Министерството на културата, които да извършат пълна инвентаризация.

"Ревизията е поискана от нас. Освен инвентаризация, настояваме и за цялостна проверка на експонатите в музейното хранилище, което се намира в местността "Забурдата", заяви за ИНФОМРЕЖА заместник-кметът Валери Сарандев. 

Той допълни, че от днес музейните работници са във временен отпуск, а ключовете от сградата са предадени на общинската администрация.

Инспекцията ще установява дали ценностите, съхранявани в историческия музей, са заведени по надлежния ред и дали има допуснати някакви пропуски.

Очакванията са след експертната намеса да се въведе ред в архивите.

"Инвентаризацията се очаква да продължи повече от месец и през това време институцията ще остане затворена", каза още Валери Сарандев.

Музеят в Гоце Делчев е с близо 30-годишна история. Досега там не е извършвана обстойна проверка и инвентаризация.

Преди година сградата бе напълно обновена. Докато се извършваха ремонтните дейности, експонатите се съхраняваха в складови помещения на "Булгартабак" - Гоце Делчев.

Голяма част от ценностите също бяха обновени и реставрирани от специалисти.

Засега от Общината отказват да оповестят официално причината за исканата ревизия.

Заместник-кметът Сарандев обаче увери, че резултатите от проверката ще бъдат обявени публично веднага след като тя приключи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//