Забраната за влизане на руски автомобили важи и при транзит

Снимка: Infomreja.bg

Ограниченията се прилагат съвместно от Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“

Забраната за влизане на автомобили с руска регистрация важи и при транзитно преминаване през страната, съобщиха от МВР.

Ограниченията се прилагат съвместно от органите на Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“ - МВР, след като двете институции започнаха работа по механизма веднага след публикуването на допълнителните насоки за забраната от страна на ЕС на 12.09.2023 г.

Забраната обхваща не само декларирането за допускане за свободно обращение или за специален режим, напр. временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на Съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване на такива автомобили през страната.

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични. 

Изключения от забраната са възможни на основание чл. 3и, параграф 3а от Регламент (ЕС) № 833/2014, но единствено за купени в Русия автомобили, нужни за дипломатическите и консулските представителства на Съюза и на държавите членки. Това включва делегации, посолства и мисии, както и граждани на държавите членки и най-близките членове на техните семейства.

Автомобилите с руска регистрация, които в момента се намират на територията на Съюза, но не попадат в случаите на изключения, следва да напуснат не по-късно от шест месеца от първоначалното им въвеждане или в срока на разрешения им временен внос, като няма да имат възможност да влязат отново или да получат разрешение за удължаване на временния внос.

Анализите на трафика през българските ГКПП от 12.09.2023 г. насам показват малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK