За Банските старчета и неостаряващата песен на Атанас Янчовичин

Снимка: Атанас Яночвичин, клип на песента за Радон Тодев

Историята на един музикант и "най-добрия човек, когото познавам"

Неговият свят е музика. Душата му е песен. Сърцето му е безкрайно.

Атанас Янчовичин е името, разпознаваемо в и извън страната с банската песен. От неговата уста тя е политала в Европа, Северна Америка и из цяла България.

Емблемата „Бански старчета“ и Атанас вървят неизменно ръка за ръка вече 40 години, готови да посрещнат половин век на сцена, а защо не и едно цяло столетие.

Атанас Янчовичин вае с ръцете си дървото, държи музикални инструменти, а от устата му излизат твърде скромни думи предвид твърде богатия му опит. Той не определя себе си като певец. Казва, че в Банско има много над него и много икони, свързани с пеенето и музиканстването. Винаги дава път на младите, цени старостта.

Атанас е онзи човек, който своеобразно се проявява и като етнолог – записал е над 1000 бански песни. В главата му все още стоят „първите“ изпети, първите научени, най-трогващите и онази, която не успява да запее в памет на майка си.

Неговият дом е изпълнен с музика, и съседите често я слушат.

Банско и Банските старчета тръгват именно с този хъс – от питането на бабите за мелодии, пеенето им пред огнищата до предаването им на сцена.

До Атанас стои гвардия от ученици, съмишленици и любящи хора.

Името му заедно с това на групата се нарежда до Валя Балканска, Костадин Гугов и другите велики, които имат – както казва Атанас, най-човешкото излъчване, което може да притежава един музикален гигант.

Атанас е бил по празници и почивни дни на работа, работното му облекло е носията и никога не е стъпвал на сцена без усмивка… и банска песен.

Атанас е легенда – като Радон Тодев, като Банските старчета, като Банско… вижте защо!

КОМЕНТАРИ

Уйс09:53 - 15.05.2022
Записал е 2000 песни даже,сра се в сичките песни тоа
Ристо09:51 - 15.05.2022
Не сквернете името на Радон Тодев и не го сравнявате с такива личности,този даже не може и да пее!
4uksh09:49 - 15.05.2022
Говнар
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK