Wi-Fi 7 е почти готов и идва още тази година

Снимка: iStock

Възможностите му са близо 5 пъти по-големи от сегашните

Новият стандарт Wi-Fi 7 е почти готов и ще бъде достъпен още през първото тримесечие на тази година, съобщава AndroidPolice. Той обещава още по-високи скорости и по-добра сигурност, пише vesti.bg.

Техническото име на Wi-Fi 7 е IEEE 802.11be. Той ще позволи скорост до 46Gbps, което е близо 5 пъти повече спрямо сегашните възможности. Така 45GB файл ще може да се изтегли за около 8 секунди.

Разбира се, това е теоритичният максимум на Wi-Fi 7. Реалният ще е по-малък, но отново значително по-сериозен спрямо сегашния Wi-Fi 6E, който достига 9,6Gbps.

Wi-Fi 7 ще предлага подобрено качество на връзката с по-голям брой паралелни канали, т.е. едновременни връзки с множество устройства. Това ще е от полза за увеличаващия се интерес към умните домове, в които има все повече устройства и сензори, нуждаещи се от интернет връзка.

Стандартът ще е съвместим с предишните, т.е. по-старите устройства ще могат да се свързват с Wi-Fi 7 рутери, но няма да могат да използват пълните му възможности. Логично за тях е нужно и рутерът, и устройството да поддържат Wi-Fi 7.

Амбицията на Wi-Fi Alliance, организацията, която подготвя стандартите за Wi-Fi, е до края на първото тримесечие на т.г. Wi-Fi 7 да е напълно готов. Затова вече има и рутери и устройства, които предлагат Wi-Fi 7. Не се очакват драстични промени в стандарта до финализирането му, а всички новости ще могат да се добавят софтуерно. От гледна точка на хардуера, Wi-Fi 7 е готов.

Въпреки това очакванията са, че технологията ще придобие масовост след около две години. През това време на пазара ще излизат все повече устройства, които поддържат технологията и вече ще зависи от потребителите дали ще сменят рутерите си с нови, които ще предлагат Wi-Fi 7.

А дори и да имат такъв, максималната скорост на връзката ще зависи и от абонамента им за интернет достъп. За момента за крайни потребители няма интернет достъп, който да достига 46 Gbps.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK