Възстановиха достъпа на Цацаров до класифицирана информация

Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор обяви, че е обжалвал акта за отнемане на достъпа му до класифицирана информация

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) възстанови достъпа до класифицирана информация на председателя в оставка на КПКОНИ Сотир Цацаров. Това съобщава БНТ.

Комисията е отменила акта, с който Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) достъпа до засекретена информация на Цацаров. Решението на ДКСИ може да бъде обжалвано пред ВАС.

Бившият главен прокурор обяви, че е обжалвал акта за отнемане на достъпа му до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред ДКСИ. Той добави, че днес е получил уведомление, че комисията е отменила решението на ДАНС.

Цацаров сподели, чепотвърждава, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което има като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея.

Председателят на КПКОНПИ в оставка припомни и думите на премиера Кирил Петков, че ще има последствия за изнесената от него секретна информация. Сотир Цацаров добави, че сам е подал сигнал в прокуратурата с искане за проверка във връзка с твърденията на министър-председателя.

Софийска градска прокуратура (СРП) е отказала да образува досъдебно производство, поради факта, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление, каза още Цацаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK