Възможностите за финансиране в новия програмен период обсъдиха в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът Илко Стоянов: Най-важното за една община са хората и условията им за живот

Възможностите за финансиране в новия програмен период бяха подробно разяснени по време на среща в Благоевград, организирана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В рамките на форума бе потвърдено, че  занапред безвъзмездни финансови средства от ЕС почти няма да бъдат отпускани, а ако има такива те ще бъдат изключително ограничени. Срещата бе открита от кмета Илко Стоянов и представители на МРРБ.

„Направи ми впечатление, че на тази важна среща в залата не присъстваха самообявилите се за представители на гражданското общество. Не присъстваше председателят на Общински съвет, нито друг представител на законодателния орган на местното самоуправление, а трябваше… На тази среща се изясни едно обстоятелство, което аз повтарям от много месеци насам, а именно: в новия програмен период безвъзмездно финансиране почти няма да има, а доколкото е възможно, то ще бъде изключително ограничено.

Това е решение на Европейския съюз, заложено в стратегическите му документи. Но ако се замислим малко, можем да установим, че това не е чак толкова лошо, защото е нормално, когато някой дава парични средства да има изисквания за устойчивост на проекта и отговорност от получателя на средствата“, коментира след срещата кметът Илко Стоянов.

Той допълни, че дори в досегашния период на безвъзмездно финансиране Общината е плащала, тъй като са налагани финансови корекции  за некачествено изпълнение на проекти, като самите пари, с които администрацията се е издължавала не са били отпуснати чрез финансов механизъм, а чрез обикновени кредити от търговски банки при високи лихвени проценти, взети при предишни управления.

„След като, така или иначе, ОбС не прие предложението за аквапарка и „Бачиново“, в резултат на което след около месец от предвидените парични средства за Благоевград ще се възползва някоя друга община, бих искал да Ви кажа, че кметът е нормален човек като всеки друг, той не разполага с неограничени възможности. Кметът е длъжен да спазва законите и да търси решения единствено в законовите рамки”, коментира още Стоянов.

Кметът поясни, че се работи активно по още много проекти - за Индустриална зона, за улици, за осветление и др., за които през новия програмен период също ще е необходимо самоучастие от страна на Общината.

„Тези неща ще могат да се реализират с поемане на дълг, а лично от себе си бих добавил и с поемане на отговорност. Искам, Вие моите съграждани, да сте наясно с това, защото финансирането, което ще имаме възможност да получаваме, няма да се дължи на някакъв мой каприз, просто такива са възможностите на новия програмен период, в който навлиза България. Независимо дали ми харесва или не, аз съм длъжен да кажа истината, защото и занапред ще има хора, които ще спекулират със страховете Ви!“, заяви още Стоянов.

Той поясни, че най-важното за една община са хората и условията им за живот, а последните няма как да бъдат  подобрени, ако не се прави нищо в тази посока. „Най-убийственото в днешния динамичен живот е нищоправенето, защото максимумът, който може да получим от него е да стоим на същото място“, категоричен бе кметът.

По време на срещата, организирана от МРРБ стана ясно, че реновиране и благоустрояване на паркови зони няма да се финансира безвъзмездно в новия програмен период. Освен това бе коментирана и темата за саниране на многофамилните жилищни сгради. По отношение на програмата за енергийна ефективност стана ясно, че тя ще продължи, но не в познатия до момента вариант, защото домакинствата ще трябва да поемат разходите по процедурата за енергийно обследване на сградите и  това ще е възможно до 2024 г.

По време на форума бе пояснено, че  и след това също ще има саниране, но правилата за това все още се изготвят. „Истината е, че въпросителните за новия програмен период към този момент са много, но на този етап всичко е в ръцете на държавата. Надявам се в най-скоро време да премине в наши ръце!

И като финал бих искал да Ви призова да бъдете критични към кмета, както и към всяка институция, на която сте гласували доверие. Това е не просто Ваше право, а и Ваше задължение! Но бъдете критични и към информацията и пропагандата, с която Ви заливат в социалните мрежи и „информационни сайтове“. Проверявайте я, питайте и анализирайте сами!

Винаги съм отговарял на директни въпроси, без притеснение, защото аз нямам какво да крия“, гласи позиция на кметът Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK