Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина

Снимка: БГНЕС

Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер, съобщава БНР.

С предложените промени в стандарта се прецизират медицинските показания, при които ще се осигурява транспорт по въздуха за пациенти в спешно състояние. Разписани са също редът и отговорностите за вземане на решения за използване на този вид транспорт.

Определени са характеристиките на оперативните бази, които ще бъдат изградени у нас, както и изискванията за авиомедицинските екипи в тях. Записано е, че работещите в тези екипи преминават задължително през обучение по оказване на въздушна спешна помощ и получават право да упражняват дейност след полагане на изпит.

За да започне извършването на полети с медицински хеликоптери у нас, държавният оператор "България Хели Мед Сървиз" трябва да получи свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение от Гражданската въздухоплавателна администрация.

Според правителствено решение операторът ще извършва услугата за период от 10 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK