Въвеждането на бонуса от 25 ст. на литър върви по график

Снимка: Infomreja.bg

Мярката влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник

Въвеждане на мярката за отстъпка от 25 стотинки за литър говиво върви по график. Това обясни пред БНТ Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Мярката влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник на актуализацията на бюджета. Фирмите са готови, персоналът е готов, обясни той.

Големите бензиностанции са били в непрекъснат контакт с МФ. Законодателят позволява мярката да се прилага от бензиностанциите, които желаят. Затова потребителите трябва да питат дали бензиностанцията, на която зареждат, прилага бонуса. Делчев изтъкна, че големите вериги ще прилагат мярката. Няма да се подпомагат премиум горивата.

Андрей Делчев обясни, че тази мярка обаче представлява административна тежест и ще доведе до забавяне на обслужването. Той призова за търпение. Ще може да се ползва отстъпката за лоялни клиенти. Очаква се помощта от държавата да влезе в сила от събота.

В момента производителите на суров петрол генерират огромни печалби, стана ясно от думите му. Над 25% се е повишила цената на петрола от началото на войната в Украйна. Ако Русия спре петрола към България, ще има още поскъпване, но Делчев не може да прогнозира колко. Държавата не може да контролира процесите, по мнението му.

В България картел няма, категоричен бе той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK