Вълчев няма да отмени матурите за 4 и 10 клас

Снимка: БГНЕС

Според него външното оценяване е необходимо, за да оценят дефицитите и ползите от обучението в електронна среда

На настоящия етап няма да бъдат отменяни матурите, защото това е все едно да се каже на учениците "учете по-малко". Така образователният министър Красимир Вълчев коментира пред БНТ предложението на омбудсмана Диана Ковачева матурите за 4 и 10 клас да отпаднат.

По думите му искането за отпадане на матурите след 4 и 10 клас е популизъм на тема образование. "Аз не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на матурите за 4 и 10 клас, тъй като епидемичната ситуация през юни месец няма основание да се счита, че ще бъде по-лоша отсега", категоричен бе Вълчев.

Според него външното оценяване е необходимо, за да оценят дефицитите и ползите от обучението в електронна среда. Той заяви, че ако се питат учениците, те нямало да искат външно, вътрешно оценяване, отсъствия, но това са задължителни елементи във всяка една образотелна система.

Припомняме, миналата година веднъж вече бяха отложени матурите за тези класове.

Според просветния министър проблемът относно разпространението на COVID-19 в училищата е класната стая, а не ученикът.

Няма голяма скрита заболеваемост сред педагогическата общност.

Той обясни, че желанието на ресорното министерство от началото на учебната година е максимум присъствено обучение, но от друга страна, ако се върнат всички ученици, може след това всички ученици да останат вкъщи. Нашите мерки действат и успяхме да направим така, че половината деца и ученици от предучилищна възраст до 1-4 клас - около 480 000 да учат през целия месец, доволен е Вълчев.

По думите му много били споровете дали учениците и учителите са основните тартори за разнасяне на заразата, но се доказа тезата, че малките деца не са основните преносители на вируса. Няма друга система, в която по 7 часа да бъдат в стаи по 20-30 човека и това да не е разпространител на вируса. Не са проблемът децата, а проблемът са класните стаи, повтори още веднъж Красимир Вълчев.

МОН се опитва да намери баланса, с който децата да учат колкото се може присъствено. 1 и 4 клас не са учили по-малко присъствено, а са учили повече. Близо 600 деца от 5 до 12 клас избрали да останат да учат от вкъщи.

"Системата като цяло функционира, но елекронната система от разстояние не може да бъде компенсаторна и заместваща алтернатива на присъственото обучение - намалява мотивацията за учене сред учениците, ефективността на педагогическото взаимодействие не е толкова силна и тези загуби са толкова по-големи, колкото децата са в по-ниска възраст", категоричен бе просветният министър.

Той уточни, че родителите искат децата да бъдат в класните стаи, като близо 70-80% от тях трябва да се възстанови присъственото обучение в училище. "Всички го искаме, иска го премиерът, искат го лекарите и затова казахме, че единственото, което можем да сложим на везната срещу здравето, е образованието. Това е едиственото, за което поехме риск", подчерта Вълчев.

Според него не може да не се рискува и да останат децата до май месец вкъщи. Всяка седмица се правят анализи, но в момента сме в благоприятен сценарий. Ако този сценарий се задържи, може да се мисли и за още разхлабване на мерките за децата от гимназиален етап.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK