Вучич: Даваме всичко от себе си, за да запазим мира

Снимка: Официален Инстаграм профил на сръбския президент

Той каза, че предстоят трудни дни в отношенията между Сърбия и Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че очаква много проблеми в Косово, но Сърбия дава всичко от себе си, за да запази мира, съобщи сръбският портал „Новости“.

Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Вучич отбеляза днес Видовден с тържествен банкет в хотел „Югославия“ в Белград, на която той изнесе реч.

„Очаквам проблеми в Косово, но ние даваме всичко от себе си, за да запазим мира. Тези, които ни имат доверие, трябва да знаят, че търсенето на компромис е знак на сила, а не на слабост“, каза Вучич.

Всяка година на 28 юни, Видовден, сърбите отбелязват годишнината от Косовската битка, в която османските сили побеждават армията на сръбския княз Лазар през 1389 г. и поставят началото на вековното османско управление на Балканите.

Вучич отбеляза в речта си, че предстоят трудни дни в отношенията между Сърбия и Косово.

„Ще се опитат да разрушат страната ни отвътре с всички възможни трикове и начини, защото никой не иска една малка Сърбия да е самостоятелна и независима, да взима решения въпреки големите сили, да взима решения в свой интерес, а не в интерес на големите сили“, подчерта той.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. В последните десет години диалогът Белград-Прищина се води под егидата на Европейския съюз.

За днес сръбският президент бе планирал да обяви учредяването на своето Народно движение за държавата. Основаването на ново, надпартийно движение Вучич обяви още през септември миналата година, а през април тази година съобщи, че се оттегля от лидерството на СПП.

Движението не бе учредено днес, но председателят на СПП Милош Вучевич посочи, че това е програма, която не е затворена, а е жив организъм и ще продължава да се пише.

„Част от движението ще бъдат тези, които обичат Сърбия и виждат Сърбия като свободна и независима страна. В него ще бъдат тези, които обичат нашето знаме, обичат нашия герб и вярват в думите на нашия химн“, каза Вучевич.

Той подчерта, че "първият и най-пълен вагон на бързата линия в това всесръбско, надполитическо, надпартийно движение ще бъде СПП". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK