Второ огнище на шарка в Кочан, убиват още 248 овце и 15 кози

снимка: infomreja.bg, архив

248 овце и 15 кози ще бъдат принудително убити и загробени, след като бе открито второ огнище на шарка по овцете в сатовчанското село Кочан. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадо овце, съседно на първото. Заразените животни са собственост на Емил Поюков, научи "ИНФОМРЕЖА".

Заболяването е установено при изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която бяха разпоредени мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването и извършване на клинични прегледи в продължение на 20 дни от първия установен случай на заразата.

Определена бе предпазна зона около огнището на болестта „шарка по овцете и козите“ с радиус 3 километра, в която влизат  населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград.

Наблюдавана бе и зона с радиус 10 километра около огнището на болестта, в която попадат селата Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища и Абланица от Благоевградска област и населените места Любча, Црънча и Бръщен от област Смолян.

Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зони. Заболяването не е опасно за здравето на хората, уверяват от Областната дирекция за безопасност на храните.

Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен.

Екипите на ОДБХ - Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта.

Преди две седмици бе умъртвено цялото стадо от 227 овце и 2 кози на Наталия Тотева от Кочан.

Според ветеринари заразата е внесена в сатовчанското село от съседна Гърция, вероятно със закупени от там животни. Не е тайна, че в южната ни съседка наскоро бяха открити и локализирани чрез унищожаване на заразени от шарка животни.

 

КОМЕНТАРИ

cfd06:08 - 24.10.2013
ami to nqma kak da umartvqt samo polovinata stado, a zarazata samo chrez zakupeni ovce li moje da se prenese ot edno stado v drugo? Sigurno Emil Pouykov si e zakupil zarazena ovca ot Nataliya Toteva!!!!!!!!!!!!!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//